Sarah Assbring om vilken kulturupplevelse hon velat undvika i år: Foto: SVT

”Jag blev helt förfärad”

Bakom dagens lucka döljer sig en rosad artist som blev helt förfärad över ett tv-program som visades under året.

Sarah Assbring, alias El Perro Del Mar, släppte i höstas nya albumet ”Pale Fire”, med musikaliska influenser från dubstep, house och hiphop. Skivan har utsetts till en av årets bästa kulturupplevelser i många medier, både i Sverige och utomlands.

Själv hade Assbring ett omskakande musikmöte för ett tag sen – framför tv:n.

Vilken kulturupplevelse skulle du ha velat undvika i år?

– Jag såg 'Så mycket bättre' för första gången i går – och blev helt förfärad över hur fruktansvärt dåligt det är, och förfärad över vilken genomslagskraft det verkar ha på svenska folket.

Varför?

– Jag tycker det är sorgligt att etablerade artister ger sig in i en sådan situation på det uppenbart säljande sättet. Det är så genomskinligt och sönderklippt och arrangerat. Musikaliskt helt förtappat tycker jag.

Vilken av årets kulturdebatter tyckte du var mest intressant?

– Makode-tårtan [Makode Lindes blackface-tårta på Moderna Museet] är ju jätteintressant, och den hänger väl samman med hela Tintin-gate också. Det är en debatt som går att diskutera på en massa olika plan.
– Men vad jag tycker att Tintin-debatten så tydligt visade är att moralpaniken i dag i Sverige är så galet stor, att vi faktiskt funderar på att censurera kulturyttringar och göra historieförfalskningar. Jag tycker det är helt förfärligt verkligen. All censur som handlar om saker som verkligen har hänt, människors ondska mot varandra, rasism och inskränkthet, tror jag är fel i alla lägen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Julkalendern 2012

Mer i ämnet