Petter och Soundtrack of Our Lives väljs in i Swedish Music Hall of Fame 2022. Foto: Stina Stjernkvist/Claudio Bresciani/TT

Petter och Soundtrack of Our Lives invalda i Swedish Music Hall of Fame

Uppdaterad
Publicerad

Petter och Soundtrack of Our Lives väljs in i Swedish Music Hall of Fame 2022, tillsammans med jazzsångerskan Monica Törnell, 60-talspopsångerskan Brita Borg och jazzmusikern Lars Gullin. Det offentliggjordes i Göteborg under onsdagen.

De fem invalda presenterades på en presskonferens på Stadsmuseet i Göteborg under onsdagsförmiddagen. Bland de fem väljs Lars Gullin och Brita Borg in postumt. Tidigare har musiker och artister som ABBA, Roxette och Neneh Cherry valts in.

Petter medverkar via videolänk under tillkännagivandet och tackar för utnämningen.

– Jag är snart inne på mitt 25:e år och jag har kommit på att fundamentet för det är att jag alltid älskat språket och alltid älskat att skriva mina texter på svenska. Tack för att ni har valt in mig i Hall of Fame, det är en ära, säger Petter.

Tanken med Swedish Music Hall of Fame är att uppmärksamma svensk populärmusik. Bakom initiativet står stiftelsen Svenska Musikskattens Hus som bildades 2011. Kravet för alla som väljs in är att de ska ha skivdebuterat för minst 20 år sedan. 

– Swedish Music Hall of Fame manifesterar sådana som vi tycker gjort ett stort och bestående avtryck i svensk populärmusik från 1920-talet och framåt, säger juryns ordförande Lars Nylin under presskonferensen.

Invalda 2022

Göteborgsbandet med Ebbot Lundberg i spetsen

The Soundtrack of Our Lives är Göteborgsbandet som bildades 1995 av Ebbot Lundberg, Björn Olsson, Ian Person, Kalle Gustafsson, Jerneholm, Fredrik Sandsten och Martin Hederos. Visionen var att göra 70-talsmusik för en samtida publik och uttrycket kan beskrivas som en blandning av stadiumrock, psykedelisk pop och indierock. Bandet har tilldelats tre grammisar.

Svensk hiphop äras

Petter debuterade med ”Mitt sjätte sinne” 1998 och har sedan dess kommit att bli en självklar del av den svenska rap- och hiphopscenen med sitt folkliga tilltal och nyskapande texter, beats och samplingar. Petter ligger också bakom skivbolaget Bananrepubliken som har banat väg för artister som Ken Ring och Thomas Rusiak.

Sångerskan av svensk melankoli

Monica Törnell är sångerskan som gjort Ted Ströms melankoliska låt ”Vintersaga” till en ikonisk del av svensk populärmusik och berört många med sin röst. Törnell är uppvuxen i Hälsingland och upptäcktes redan som 16 åring 1971. Albumdebuten kom 1972 med ”Ingica”. 1986 vann hon Melodifestivalen med Lasse Holm och låten ”E de det här du kallar kärlek” som slutade femma i Eurovision Song Contest.

Internationellt känd jazzmusiker

Jazzmusikern och barytonsaxofonisten Lars Gullin slog igenom internationellt på 1950-talet. Han väljs bland annat in för sin mångsidighet. Förutom att han var multiinstrumentalist var han också kompositör, arrangör och bandledare. Han förenade jazz med nationalromantisk musik och nordisk folkmusik.

En av 60-talets största popsångerskor

Brita Borg var under 40- och 50-talen en av Sveriges största popsångerskor. Hon var först del av showgruppen Vårat gäng, men blev sedan frontperson i sångkvartetten Flickery Flies. Genom samarbetet med Povel Ramel 1952 slog hon igenom brett. 1969 blev hon åter aktuell med schlagern ”Ljuva sextital” som komponderades av duon Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Borg var ofta med i revyer, musikaler, operetter och framträdanden i tv.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.