Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tryck på klippet för att höra Spaniens Eurovision-bidrag. Foto: EBU

Spaniens Eurovision-låt retar upp feminister – försvaras av premiärministern

Publicerad

Spaniens bidrag till Eurovision Song Contest har retat upp landets feminister och tvingat premiärminister Sánchez att gå ut och försvara låten.

Den spanska elektropopgruppen Nebulossas låt ”Zorra” – ett ord som kan översättas till rävhona men som oftast används i betydelsen slampa – valdes under lördagskvällen ut av en blandning av jury- och tittarröster i en tävling som sändes i den statliga tv-kanalen TVE.

– Jag har ofta kallats en ”zorra”. Den här låten är ett sätt att förvandla det ordet till något vackert, säger sångerskan María Bas, 55, till TVE.

Eurovision song contest 2024

Kritiseras av feministiska grupper

Men feministiska grupperingar i Spanien håller inte med. De kallar bidraget sexistiskt och förolämpande mot kvinnor och uppmanar arrangörerna att välja en annan låt som ska representera landet i Eurovision i Malmö i maj.

Premiärministern: Gillar låten

Nu har Spaniens vänsterregering gått ut och försvarat vinnarlåten. Jämställdhetsminister Ana Redondo García kallar ”Zorra” en ”rolig låt som utmanar stereotyper” och premiärminister Pedro Sánchez, självutnämnd feminist, säger till tv-kanalen La Sexta att han gillar låten.

– Feminism handlar inte bara om rättvisa, det kan vara roligt också och den här typen av provokation måste få finnas inom kulturen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet