Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spansk barock-zarzuela inleder musikfestival i Stockholm Foto: SVT

Spansk barock-zarzuela inleder musikfestival i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår Stockholm early music festival i Gamla stan i Stockholm. Temat för i år är musik från Spanien. Öppningskonserten bjöd på 1600-tals barock-zarzuela – en blandning av spansk folkmusik och italiensk opera. 

I år satsar Stockholm early music festival på musik från Spanien och har bjudit in flera artister för att framföra olika genrer av spansk musik.

– Jag är glad över att vara en av de första som introducerar den här genren för svensk publik. Det är ett speciellt program med barock-zarzuela av José de Nebra. Han var en av Spaniens främsta 1700-talskompositörer, säger dirigenten Alberto Miguélez Rouco

Alberto Miguélez Rouco började tidigt studera piano och sång. Men det fanns inga partier för honom att sjunga eftersom huvudrollerna historiskt ofta framfördes av kvinnor i Spanien.

Blev bortglömd

– När vi skulle spela zarzuelan kunde jag inte sjunga något, musiken är skriven för kvinnor. Männen sjöng i kyrkorna, medan kvinnor sjöng huvudrollerna på offentliga teatrar.

Barock-zarzuela påminner mycket om italiensk operett, med starka inslag av spansk folkmusik, teater och sång. Konstformen uppbär flera likheter med operan i Italien och Frankrike, men erövrade aldrig världen på samma sätt som italiensk opera. Tvärtom blev den omodern och bortglömd på 1700-talet.

På 1800-talet sökte spanska tonsättare en spansk särprägel och gav den bortglömda musikgenren nytt liv.

Får fler förfrågningar

Nu erövras kanske inte hela världen men i alla fall den klassiska musikvärlden av den unge kontratenoren, pianisten och dirigenten Alberto Miguélez Rouco och hans orkester Ensemble Los Elementos. 

– Det har nog alltid varit ett problem att man sjunger på spanska. Men allt fler människor lär sig spanska och är intresserade av spansk kultur. Musiken framförs inte särskilt ofta ens i Spanien, men det växer sakta, och varje år får vi fler och fler förfrågningar.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.