Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det känns overkligt att vi faktiskt fick ut spelet, säger Adam Stjärnljus, grundare och creative director på Wishfully studios. Se spelet ”Planet of Lana” i videon. Foto: Wishfully Studios/Torkel Wennman

Spelstudio från Göteborg ligger bakom tv-spelssuccén ”Planet of Lana”

Uppdaterad
Publicerad

Tv-spelet “Planet of Lana” har blivit hyllat av kritiker sedan det släpptes tidigare i år. Bland annat för sin vackra, Studio-Ghibli-inspirerade miljö med musik från en Star Wars-kompositör. Bakom framgångarna ligger en indie-spelstudio från Göteborg.

– Jag har alltid drömt om att göra tv-spel, säger Adam Stjärnljus, grundare och creative director på Wishfully studios.

Han lämnade en karriär inom reklambranschen och 2018 gick han ihop med sju andra för att starta en spelstudio.

De är ett i raden av exempel på framgångsrika tv-spelsproduktioner från Göteborgs- och Skövde-trakten.

Studio Ghibli-inspirerat

I ”Planet of Lana” bor flickan Lana på en vacker planet långt borta.

– Hon tvingas ut på ett episkt äventyr med ett litet djur som heter Mui och tillsammans försöker de rädda Lanas storasyster som blev bortrövad när en robotarmé invaderade planeten.

Adam Stjärnljus beskriver spelet som ett ”cinematiskt pusseläventyr” med olika hinder. Miljön är inspirerad av japanska Studio Ghibli-filmer som ”Spirited away” och ”Min granne Totoro”. Miljöerna ger känslan av handmålad storslagen natur kombinerat med sci-fi.

Projektet växte

– Vi försökte pitcha in spelet och övertyga förläggare om att det här var en bra idé. Vilket inte är så lätt när det är ens första spel.

Så småningom växte projektet till över 20 personer. Efter att de ställt ut på sin första spelmässa fick de ett samtal från den världsberömde kompositören Takeshi Furukawa, som jobbat med ”Star Wars”, ”Star Trek” och ”The Last Guardian”.

Se vad som hände när Star Wars-kompositören hörde av sig i videon.

”Planet of Lana” släpptes i maj 2023 till PC och Xbox.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.