Kulturnyheternas spelredaktör tipsar om några av de bästa spelen för den som vill prova något nytt. Foto: Moon studios/Square Enix/Team 17

Fem speltips för dig som vill prova något nytt

Uppdaterad
Publicerad

Många är hemma mer än vanligt i spåren av den pågående coronapandemin. Kulturnyheternas spelredaktör Joachim Voss Sundell listar fem favoriter för dig som letar efter nya spelupplevelser, och kanske lite verklighetsflykt, för sena kvällar i soffan.

1: Ori and the blind forest

Indiespelet Ori and the blind forest blev snabbt en internationell succé efter releasen 2015. Foto: Moon Studios
Coronapandemin

Vill du undfly samtidens tunga verklighet finns kanske ingen bättre spelvärld att söka respit i än Oris mjuka och skimrande urskogar. I rollen som ett rävliknande väsen är det spelarens uppgift att väcka nytt liv i en döende urskog. Älskade du Super Marios färgglada plattformsäventyr finns här gott om såväl spelglädje som harmoniska stämningar.

Ori and the blind forest är mysigt, smart och precis lagom utmanande för utmattade och oroliga själar. Uppföljaren Ori and the will of the wisps släpptes dessutom förra veckan, och bygger vidare med samma balans av älskvärdhet och utmaning.

2: God of war

Kratos och Atreus bekämpar nordiska väsen i God of War. Foto: Sony

Söker man mer karga upplevelser tillhör 2018 års God of War de bästa alternativen. I ett av senare års tveklöst bästa spel följer spelaren krigsguden Kratos resa genom skandinaviska fantasymiljöer, djupt präglade av nordisk mytologi.  

God of War är mörkt och maskulint, men också en hjärtvärmande far och son-odyssé. Spelet blandar skickligt relationsdramat mellan Kratos och sonen Atreus med ett utmanande action-gameplay och en grundkurs i asatro.

En varm rekommendation för dig som gillat de tidigare God of war-spelen, men också för dig som älskar Tomb Raider, Uncharted eller Assassin's Creed.

3: Overcooked!

Kaos och förvirring är halva poängen i snabbspelade partyspelet Overcooked. Foto: Team 17

Är du socialt understimulerad är Overcooked ett av de bästa partyspelen på senare år. Du och upp till tre vänner jobbar i ett kök tillsammans, och försöker få ut matbeställningarna i tid. Spelkonceptet är superenkelt, hela familjen kan spela, och kaoset i det olycksdrabbade köket är bland det roligaste (och stressigaste) man kan uppleva i spelvärlden just nu. 

Overcooked – och uppföljaren Overcooked 2 – är kul, kaotiskt och kamratligt konfliktfullt. Ett perfekt digitalt alternativ till stimmiga sällskapsspel.

4: Nier: Automata

Nier: Automata utforskar gränsen mellan AI och människa. Foto: Square Enix

Ett fantastiskt japanskt rollspel med lika många lager som en rysk Matrjosjka-docka. Nier: Automata utspelar sig i en apokalyptisk framtid där androider tagit över krigen som sveper över världen, medan mänskligheten ser på från kolonier på månen.

Krigsroboten 2B börjar utveckla ett mänskligt medvetande, och kommer allt mer att ifrågasätta sin våldsamma tillvaro. Frågorna leder ner i ett kaninhål av skruvad scifi-filosofi, samtidigt som spelet ständigt byter form och huvudperson.

Med 26 olika slut kan man spendera veckor i Nier: Automata, med ständigt nya vändningar i den välskrivna, Isaac Asimov-influerade handlingen. Unikt, egensinnigt och verkligt nyskapande.

5: Hollow Knight

Bedårande mörker i hyllade indieäventyret Hollow Knight. Foto: Team Cherry

Jag tipsade om Hollow Knight redan på listan över 10-talets bästa spel, men kör en repris här då många tycks ha missat detta lilla indiemästerverk.

Med spelvärldens mest älskvärda speldesign rymmer Hollow Knight en avgrund av innehåll och komplexitet, i takt med att spelaren utforskar dess myllrande, underjordiska insektsrike.

Få spel har samma finess , hjärta och djup som Hollow Knight – ett originellt och kärleksfullt hantverk som trumfar speljättarnas mastodontproduktioner många gånger om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet