Spotify stänger ner sitt kontor i Ryssland. Foto: TT/EPA

Spotify stänger ned i Ryssland

Publicerad

Musiktrömningsjätten Spotify har fattat beslut om att avbryta tjänsten i Ryssland, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Spotify har tidigare försvarat att deras tjänst ska finnas kvar i Ryssland då de behövs för att kunna erbjuda information i landet. Nu stänger de ned tjänsten och räknar med att vara helt borta från den ryska marknaden i början av april.

”Efter att noggrant ha övervägt våra alternativ utifrån de nuvarande omständigheterna har vi landat i det svåra beslutet att helt avbryta vår tjänst i Ryssland”, skriver en talesperson för Spotify i ett pressmeddelande.

Beslutet grundar sig i att verksamheten utgör en säkerhetsrisk för medarbetare, och eventuellt även lyssnare, menar företaget.

”Spotify har ansett att det är viktigt att försöka hålla vår tjänst tillgänglig i Ryssland för att därigenom kunna tillhandahålla pålitliga och oberoende nyhets- och informationskällor i regionen. Den nyligen antagna lagstiftningen sätter dessvärre ytterligare begränsningar på tillgången till information, eliminerar yttrandefriheten och kriminaliserar vissa typer av nyheter”, skriver man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.