Recep Tayyip Erdoğan är president i Turkiet där Spotify kan komma att censureras. Foto: TT

Spotify varnas av Turkiet – får inte kritisera regimen

Publicerad

Innehåll på Spotify i Turkiet kan komma att censureras enligt det avtal som Spotify slutit med landet. Turkiets mediemyndighet RTÜK har redan varnat Spotify för att inte följa landets regler om olämpligt material.

I höstas fick Spotify ett avtal med RTÜK som gäller i tio år, men det innebär också begränsningar kring vilka poddar och låtar som får finnas tillgängliga på strömningstjänsten.

– Nu måste Spotify följa de sändningsprinciper som ingår i lag 6112. Om de inte gör det, kommer RTÜK agera på det sätt som krävs, sa Ebubekir Şahin, chef för RTÜK, till den regeringstrogna tidningen Sabah tidigare i maj.

Enligt svenska branschtidningen Musikindustrin verkar förbudet främst handla om innehåll som är kritiskt mot landets ledning. Men enligt tidningen Sabah gäller det även musik och podcasts som anses ifrågasätta islam eller stötta den i Turkiet terrorstämplade Gülen-rörelsen.

”Spotify är en lättviktare”

Som exempel på hädiskt material nämner Sabah spellistor med titlar som ”Låtar som Maria lyssnade på och därför missade när Gud förkunnade påbudet om förbjuden frukt” och ”Låtar som profeten Ali lyssnade på när han kastade saxen”. Själva innehållet i spellistorna med de hädiska namnen, är dock okontroversiell turkisk pop.

– Cyberexperter i Turkiet har tidigare sagt att Turkiet använder Spotify som en testkanin för de nya internetlagarna som infördes förra året, eftersom Spotify är en lättviktare jämfört med de amerikanska techgiganterna, säger SVT:s Turkiet-korrespondent Tomas Thorén, och fortsätter:

– Det har spekulerats i om regeringskritiska artister och podcasts kan komma att utsättas för censur på Spotify, men hittills har det inte skett så vitt jag vet.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med Spotify som inte vill kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.