Tidigare har Turkiet blockerat Twitter, Youtube och Wikipedia, men i praktiken har det varit relativt enkelt att kringgå förbuden med så kallad VPN-teknik. Foto: Emre Tazegul/AP/TT

ANALYS: ”Nätet är för många turkar en sista oas för yttrandefrihet”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

President Recep Tayyip Erdogan hotar mäktiga digitala plattformar med fullskalig strid om han inte får sin vilja igenom. Frågan är om techjättarna kommer vika sig för Turkiets krav på underkastelse utan strid.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

Att följa de stora traditionella medierna i Turkiet är som att träda in i en bisarr parallell verklighet. Kritiska perspektiv gentemot regeringen är som borttrollade.  

Nu vill president Erdogan få samma kontroll på nätet.  

”Det här är ett försök att expandera censurapparaten till sociala medier, en av de sista fria bastionerna i Turkiet” säger Scott Griffin, International Press Institute till nyhetssajten Al-Monitor.  

”Jag skulle beskriva det som utpressning av de sociala medier-plattformarna” 

Den nya lagen kräver att digitala plattformar med mer än en miljon användare i Turkiet måste öppna lokala kontor. Därmed förbinder sig internationella medieföretag att lämna ut användaruppgifter till turkiska myndigheter och att ta bort material senast 48 timmar efter turkiskt domstolsbeslut.

Erdogan: ”Omoraliska hot”

President Erdogan menar att den nya lagen är nödvändig för att få skydda medborgare från vad han kallar ”omoraliska hot”. 

I april riktade Erdogan ilskan mot de internationella techföretagen när att hans dotter utsattes för en lynchkampanj på nätet, efter att hon delade en bild på sitt nyfödda barn.  

Men Erdogans kritiker tror inte på förevändningen om att skydda medborgare. Yaman Akdeniz, turkisk professor i juridik och aktivist i cyberrättighetsfrågor, menar att det handlar om att tysta oppositionella röster.  

”Det här är början på en ny mörk period i Turkiet” twittrar Yaman Akdeniz.

Kalla kårar för miljontals turkar

Lagen ger kalla kårar för miljontals turkar som betraktar nätet som en sista oas för fri information och yttrandefrihet.

Men frågan är om Turkiet rent tekniskt kan strypa tillgången för de internationella plattformarna. Tidigare har Turkiet blockerat Twitter, Youtube och Wikipedia, men i praktiken har det varit relativt enkelt att kringgå förbuden med så kallad VPN-teknik. 

Flera experter varnar för att Turkiet har förstärkt den tekniska verktygslådan för att i praktiken kunna strypa tillgången till digitala plattformar mer effektivt.  

”Underskatta inte den turkiska regeringens förmåga att förhindra även alternativa metoder att kringgå blockeringen av sajter och plattformar i Turkiet” säger experten Yaman Akdeniz. 

Ännu så länge är det knäpptyst från techföretagen. Frågan är om de kommer att välja att ta strid med den turkiska regeringen eller om de kommer försöka lösa frågan genom dialog och eftergifter.

Techjättarna uppmanas att inte ge vika

Många turkiska nätanvändare riktar sig nu direkt till Twitters vd Jack Dorsey och Facebooks vd Mark Zuckerberg och uppmanar dem att inte vika sig för Turkiets krav.  

Just nu trendar hashtaggen ”SansurYasasinaDurDe på turkiska Twitter, vilket betyder ”sätt stopp för censurlagen”. Det återstår att se om en sådan hashtag ens är möjlig när den nya lagen träder i kraft den 1 oktober. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.