Manusförfattaren: Det är verkligen skrämmande för framtiden. Foto: Sedat Suna/TT

Turkiet vill censurera gaykaraktär i Netflix-serie

Uppdaterad
Publicerad

Strömningstjänsten Netflix har hamnat i onåd hos den turkiska regeringen som har försökt censurera förekomsten av HBTQ-personer. Inspelningen av ett turkiskt relationsdrama stoppades nyligen på grund av en öppet homosexuell karaktär. I en annan serie ska manus ha ändrats efter påtryckningar.

Turkiet verkar inte har några problem med förekomsten av hbtq-personer i internationella serier. ”Orange Is the New Black” är en av de mest populära serierna bland turkiska Netflix-användare. Men när det gäller inhemska produktioner är regeringens toleransnivå snävare.

– På grund av en gaykaraktär fick serien (”If Only” reds.anm) inte tillstånd att spelas in och det är verkligen skrämmande för framtiden, säger manusförfattaren Ece Yörenç till Altyazi Fasikul, en turkisk nyhetssajt om film och tv-serier.

Avbröt inspelningen

Inspelningen av serien ”If Only” hade redan påbörjats, men den turkiska mediemyndigheten RTUK vägrar ge produktionsbolaget tillstånd för inspelning och krävde att en homosexuell karaktär skulle censureras. Netflix valde att avbryta inspelningen istället för att böja sig för krav på manusändringar.

”If Only” skulle handla om en olyckligt gift tvåbarnsmamma med tillbakablickar till perioden då maken friade.

Mahir Unal, en talesperson för det turkiska regeringspartiet AKP, medger att Turkiet har diskuterat invändningar i manus med Netflix.

– Homosexualitet och andra läror används i en kamp mot turkiska värderingar, sa Mahir Unal i en intervju med en turkisk journalist.

Inte första gången

Det här är andra gången i år som Netflix och turkiska regeringen hamnat i konflikt om seriekaraktärers sexualitet.

Den första kontroversen hamnade om karaktären Osman i det populära tonårsdramat ”Love 101”. Osman kan beskrivas som en turkisk motsvarighet till Dylan i ”Beverly Hills”, söt som socker men tuff som sten.

Enligt ursprungligt manus ska Osman ha varit öppet homosexuell. Men efter påtryckningar från den turkiska regeringen vek sig Netflix och tog bort alla uttryck för hans läggning, enligt uppgifter från regeringsföreträdaren Mahir Unal.

I måndags gick Netflix ut med ett pressmeddelande som tillbakavisade rykten att Netflix helt skulle dra sig ur framtida turkiska produktioner på grund av kontroversen.

“Vi har för närvarande flera turkiska originalserier under produktion – och ännu fler på gång – och vi ser fram emot att dela dessa historier med våra användare runtom i världen.”

Netflix hade 1,5 miljoner betalande användare i Turkiet vid årsskiftet.

Flera drabbas av krav från regeringen

Dispyten mellan Netflix och Turkiet kommer i en tid då president Erdogan vill dra åt tumskruvarna för internationella social medieföretag och nättjänster.

I tisdags presenterades ett lagförslag i turkiska parlamentet som kräver att Facebook, Twitter, instagram och andra företag censurerar innehåll efter turkiska domstolsbeslut. Om inte medieföretagen går med på kraven hotas de med mångmiljonböter, stoppade reklamintäkter och strypt tillgång till internet, enligt lagförslaget.

Homosexualitet är lagligt i Turkiet och länge ansågs landet vara något av en fristad för hbtq-personer i mellanöstern. Men de senaste åren har prideparader stoppats och högt uppsatta politiker från president Erdogans parti har gjort aggressiva uttalanden i frågan.Människorättsorganisationer varnar för att fientligheten mot hbtq-personer i Turkiet ökat kraftigt det senaste året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.