I Sydkorea har den berömda Squid game dockan forslats till en park i huvudstaden Seoul. Se mer i klippet ovan. Foto: Netflix

Squid game-skaparen får inget av succéseriens miljardvinster

Uppdaterad
Publicerad

Den globala succéserien Squid game har gett uppemot åtta miljarder kronor i vinst för Netflix. Men seriens skapare, Hwang Dong-hyuk, har inte tjänat pengar på seriens framgångar.

– Netflix betalade mig enligt originalkontraktet, säger han till The Guardian.

Det koreanska överlevnadsdramat Squid game har blivit världens mest streamade Netflix-serie någonsin, och en av de mest omtalade i år. Handlingen kretsar kring fattiga människor som tävlar i typiska koreanska barnlekar – med livet som insats.

Att serien skulle bli en sådan global succé hade många inte räknat med.

– Regissören (Hwang Dong-hyuk) var själv förvånad, sa den sydkoreanska kulturjournalisten Lee Gyu-Lee till Kulturnyheterna tidigare under hösten.

En kassako för Netflix

Squid game har streamats i ungefär 142 miljoner hushåll och gett streamingtjänsten 4,4 miljoner nya prenumeranter. Vidare beräknas den ha genererat företaget uppemot åtta miljarder kronor i vinst, rapporterar The Guardian.

Den 50-åriga manusförfattaren och regissören Hwang Dong-hyuk har inte fått någon ekonomisk vinning av seriens framgångar.

– Det är inte som att Netflix gett mig en bonus. De betalade mig enligt originalkontraktet, säger han.

”Jag har tillräckligt”

Enligt Hwang Dong-hyuk är serien en kritik mot kapitalismen och det tävlingsinriktade samhället. Idén till manuset kom av hans familjs svåra ekonomiska situation efter finanskrisen 2009, där både han själv, hans mamma och hans mormor behövde ta lån.

I dag tycker han, trots utebliven bonus från Netflix, att han har tillräckligt med pengar.

– Jag är inte så rik. Men jag har tillräckligt, säger han till The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.