Stockholms stadsmuseum ser fram emot de slopade restriktionerna. Foto: TT Bild.

Museet jublar efter slopade restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Efter regeringens besked i förra veckan om slopade restriktioner så var det många som blev glada inom kulturvärlden. En av de många som välkomnade det nya beslutet är Rebecka Lennartsson som är forskningschef på Stadsmuseet i Stockholm.

– Det här har vi verkligen väntat på och det känns helt fantastiskt att återigen fylla våra lokaler med besökare.

I samband med pandemin så fick Stadsmuseet stänga ned sin verksamhet under en längre period och betydligt begränsa fysiska guideturer på plats. Däremot gav det nya läget upphov till utökade gruppvandringar i Stockholms innerstad och man lyckades nå nya målgrupper genom digitala visningar på museet.

– Framför allt har vi nått en yngre publik men även de som inte bor i Stockholm och inte kan komma hit fysiskt.

Ny utställning om livsöden i Stockholm

En av de planerade utställningarna på museet ska återspegla Stockholms stadsliv och skildra enskilda öden i 1800-talets Stockholm.

– Detta ger oss en möjlighet att förstå hur livet kunde ha sett ut för länge sedan och vilka människor som levde och verkade i storstaden.

En del av detta projekt utgörs av en detaljerad modell av Klarakvarteren. Modellen har utformats med stor hänsyn till historiska kartor och fotografier.

Innan rivningen präglades Klarakvarteren av stenhuskvarter med många små butiker och caféer. Många hus var av högt kulturhistoriskt värde, men efter flera år utan någon form av renovering hamnade många av byggnaderna i förfall.

Från folkliv till betongdjungel

I enlighet med den dåvarande tidsandan och byggandet av det moderna folkhemmet tog Stockholmspolitiker beslutet att riva stora delar av Norrmalm, ett projekt som kom att kallas Norrmalmsregleringen. Flera gator försvann och det som tidigare varit ett kvarter med rikt folkliv omvandlades till en livlös betongdjungel med kala fasader i gråa färgpaletter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.