Skärmdump från Netflix, ur serien ”Tidying Up with Marie Kondo”. Foto: Netflix

Städstjärnan Marie Kondo gör folk till ordningsfantaster

Uppdaterad
Publicerad

Städning verkar populärt – då handlar det inte om rut-relaterad städning, inte om att städa smuts, utan att städa i överflödet. Den för tillfället största stjärnan i konsten att få ordning på sitt liv är japanska Marie Kondo, en 35-årig organisationskonsult som vill skapa magi genom att vika saker på rätt sätt.

År 2015 dök hon upp på tidningen Times lista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen. Den japanska organisationskonsulten och författaren Marie Kondo har sålt sex miljoner böcker om konsten att städa. Nu är hon även aktuell med en Netflix-serie där hon hjälper folk att få ordning i garderoberna.

Hennes metod KonMari-metoden har fått väldigt dedikerade följare. I den svenska Facebookgruppen tillägnad städstjärnan hyllas hon till exempel för att inte bara hjälpa människor att få ordning utan även för att ha förändrat deras liv.

Hör vad Lotta Kühlhorn, som börjat städa med KonMari-Metoden, och Fanny Ambjörnsson, som forskat om städning, tänker om Marie Kondo i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.