Emma Knyckare, Cherrie och Sarah Klang var några av de som prisades på Manifestgalan under fredagskvällen. Foto: TT

Statement festival och Cherrie bland de prisade på Manifestgalan

Uppdaterad
Publicerad

Det gångna årets oberoende musik hyllades på Nalen i Stockholm på fredagskvällen. Bland Manifestgalans vinnare märks artister som Cherrie, Det jordiska och Maria w Horn. Statement festival tilldelas utmärkelsen årets indie.

Årets gala leddes av multikonstnären Saga Becker – och under kvällen framträdde artister som Maxida Märak, Bonander, Adam Kanyama och Symbio.

Vinnare av årets hiphop blev Cherrie med albumet Araweelo. En av landets nu främsta R&B-artister, som med ”text, beats och rytm skapar tongångarna som tar lyssnaren på en färd och allt landar mjukt i samband och rötter”, enligt juryns motivering.

Statement festival årets indie

Utmärkelsen årets indie, som förra året tilldelades metoo-rörelsen #närmusikentystnar, gick i år till Emma Knyckare och hennes initiativ Statement festival, den mansfria musikfestivalen som gick av staplen under sensommaren förra året.

”Årets indie satte fingret på en fråga som många just nu kämpar med svaret på – hur får vi stopp på sexuella trakasserier på festivaler. Debattens vågor gick höga under 2018 och resulterade i en fantastisk bred, sprudlande och spännande festival. En fristad med målet att avskaffa sig själv”, skriver juryn i sin motivering.

Statement festival rörde upp starka reaktioner när den lanserades som en reaktion på det stora antal sexuella övergrepp som under sommaren 2017 skedde på landets festivaler.

Statement fälldes i december förra året för diskriminering av Diskrimineringsombudsmannen efter en granskning. Men samtidigt har festivalen och dess aktiva ställningstagande mötts av stort gensvar och hyllningar.

Debutanter och americana

Årets singer/songwriter blev Sarah Klang som, med sin sorgsna americana och albumet Love in the milky way, under de senaste åren sett en rasande snabb karriärsutveckling.

”Med en röst i världsklass, självklart låtmaterial och en elektrisk scennärvaro stod hon för ett genombrott av sällan skådat slag”, skriver juryn.

Jonas Lundqvist tilldelades priset i pop-kategorin för sin platta Affärer, Det jordiska tog hem utmärkelsen för rock med det självbetitlade debutalbumet och priset för experimentell musik togs hem av Maria w Horn för albumet Kontrapoetik.

”Med doften av ett sågverk i form av en elektronisk orgel, djupt inne i den ångermanländska barrskogen. Från djupaste mörker till första gryningsljuset växer klangerna och kryper in under skinnet, vi hoppas att det aldrig skall ta slut”, enligt juryns motivering.

Alla vinnare på Manifestgalan 2019:

Synt

Roya – Hive (eshqi records)

Jazz

Lisa Ullén – Piano works (disorder)

Dans

Shakarchi & Stranéus – Steal chickens from men and the future from god (Studio Barnhus) 

Dansband

Blender- Gambla litegrann (Loudhillmusic/records)

Rock

Det Jordiska – Det Jordiska (Lazy Octopus Records)

Folk

Emma Ahlberg Ek – Hillevi (Caprice Records)

Punk

Twin Pigs – Scandinavian Nightmare (Luftslott Records)

Hårdrock

Craft – White Noise and Black Metal (Season of Mist

Hiphop

Cherrie – Araweelo (Araweelo)

Barn

Oddjob – Jazzoo 2 (Headspin Recordings)

Årets live

Jonas Lundqvist (Adrian Recordings)

Pop

Jonas Lundqvist – Affärer (Adrian Recordings)

Årets musikvideo

Jenny Wilson – Rapin (Gold Medal Recordings) Regi: Gustaf Holtenäs

Experimentellt

Maria w Horn – Kontrapoetik (XKatedral)

Rytm

General Knas – Reggaestrerad (Rudeboy/SwingKids)

Singer/songwriter

Sarah Klang – Love In The Milky Way (Pangur Records)

Visa

Jonathan Hilli – Jordsånger (Kakafon Records)

Årets nykomling

Haerdsmaelta

Årets indie

Emma Knyckare och Statement Festival

SKAP:s och Manifests pris till årets kompositör

Nina Kinert – In Twos samt Romantic (Ninkina Recordings/Headstomp/Playground)

SKAP:s och Manifests pris till årets textförfattare 

Kajsa Grytt – Kniven i Hjärtat (Kajsa Grytt)

STIMs pris till Årets kompositör inom folk och världsmusik

Robi Svärd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.