• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Statens konstråd satsar på NFT-konst om Sverige

Publicerad

Ett digitalt konstverk beställt och producerat av Statens konstråd ska ge en ögonblicksbild av Sverige. Och det är offentlig statistik som påverkar verkets utseende.

Konstnären Ilja Karilampi har skapat en troll-liknande figur som på en fågels rygg reser runt i Sverige – en referens till såväl Selma Lagerlöfs berättelse om Nils Holgersson som till den svenska folktron om troll.

Det är det första offentliga konstverket som baseras på NFT, non-fungible token, ett slags digitalt äkthetsbevis där ägarskapet lagras i en blockkedja som förhindrar att ägarcertifikatet kopieras.

Baserat på digital statistik

Folkfigur, som verket kallas, finns i den digitala sfären och är uppbyggt av miljoner ljuspunkter som baserar sig på statistiken från offentliga databaser. Det kan handla om vad det är för väder, vad som serveras i olika skolbespisningar, eller vilka låtar som spelas på Sveriges Radio. När statistiken ändras påverkas också figurens utseende.

Figuren reser digitalt i Sverige genom att använda sig av en fond av bilder från offentliga webbkameror från platser runtom i landet.

Konstnären Ilja Karilampi är född 1983 och verksam i Sverige och Tyskland. Han inspireras ofta av populärkultur i sina verk.

Vad är en NFT?

Att köpa en NFT, Non Fungible Token, innebär att köpa ett ägarbevis till ett digitalt konstverk. Detta görs med hjälp av blockkedjeteknik, känt som tekniken och mjukvaran bakom kryptovalutan Bitcoin.

Kända NFT:er som “Everydays: The First 5000 Days” har sålts för 69 miljoner dollar och samlingen“Bored Ape Yacht Club” för totalt omkring 500 miljoner dollar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.