Efter att Uffizi-museet i Florens gjorde en vinst på motsvarande drygt 700 000 kronor stoppar italienska regeringen försäljningen av NFT:er. Foto: Andrew Medichini/TT/AP

Italien stoppar NFT-försäljning av mästerverk

Uppdaterad
Publicerad

Den italienska regeringen vill sätta stopp för försäljningen av NFT:er, digitala kopior, av klassiska italienska målningar, rapporterar The Art Newspaper.

Beskedet kommer efter att det berömda konstmuseet Uffizi i Florens gjort en närmast obetydlig vinst vid försäljningen av en NFT av Michelangelos ”Tondo Doni” förra året.

Försäljningen, som gick på motsvarande drygt 2,5 miljoner kronor, gav museet endast motsvarande drygt 700 000 kronor i vinst. Företaget som producerade NFT-objektet ska ha tjänat det dubbla.

”Eftersom frågan är komplex och oreglerad har kulturdepartementet tillfälligt bett institutionerna att avstå från att underteckna NFT-kontrakt. Den grundläggande avsikten är att undvika orättvisa kontrakt”, säger en talesperson för Massimo Osanna, chef för departementets museichef till Art Newspaper och tillägger att ett direktiv inom detta område kommer att utfärdas inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.