Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis blir yttersta ansvarig för landets public service-bolag. Foto: TT

Statlig mediekontroll i Grekland oroar

Uppdaterad
Publicerad

Greklands nytillträdda regering har i en reform beslutat att göra premiärministern yttersta ansvarig för landets statliga tv- och radiobolag, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Utvecklingen i Grekland oroar Reportrar utan gränser, som varnar för politisk kontroll av sändningarna.

– Public Service ska ju vara en oberoende skattefinansierad verksamhet för medborgarnas bästa, säger Erik Halkjaer som är ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, till Ekot.

Greklands nuvarande regeringsparti, konservativa Ny demokrati, lade ner public service-bolaget ERT av besparingsskäl 2013. Vänsterregeringen som efterträdde återupprättade två år senare bolaget, men anklagades då för att använda ERT som politisk megafon, enligt Ekot.

– Om man tittar på det på en längre period så är det en oroande situation. I stället för att låta verksamheten rulla på av sig själv och vara helt oberoende så verkar det finnas en tendens i Grekland att lägga sig i oavsett politisk färg, säger Erik Halkjaer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.