• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Ebbot hoppar av. Foto: TT bildVisa alla (4)
Visa alla (4)

De hoppar av Peace & Love i protest

Uppdaterad
Publicerad

Arrangörerna för Peace & Love valde i går att avboka hip hop-gruppen Kartellen då man menar att gruppen står för våldsamma budskap.

”I ljuset av den debatt som varit inser vi att vi har gjort en felbedömning vad gäller bokningen av Kartellen”, sade festivalen i ett uttalande.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. I dag har artisterna, en efter en, hoppat av hoppat av i protest. Först ut var Stefan Sundström.

– Jag har all respekt för Peace & Love, jag älskar dom. Men jag är jävligt besviken på att sponsorer kan gå in och diktera villkoren för en så aktningsvärd festival, säger Stefan Sundström som tidigare under dagen twittrade att beslutet var ett brott mot yttrandefriheten.

Även Ebbot Lundberg ställer in: ”Det här är fjantigt. Jag hoppar av Peace & Love.”, skriver han på sin Facebook.

”Alice Cooper sjunger om att döda spädbarn”

Peace & Loves beslut att stoppa Kartellens medverkan togs efter att en av festivalens samarbetspartner Dalarnas Tidningar, ägd av mediekoncernen Mittmedia, motsatt sig gruppens medverkan och hoppat av samarbetet.

Stefan Sundström menar att beslutet är taget på tvivelaktiga grunder.

– Att plötsligt börja prata om våld i texter så tycker jag att de hade kunna skippa Alice Cooper för nåra år sedan, han får glatt sjunga om att döda spädbarn när han spelar på Peace & Love. Jag förstår inte distinktionen här. Det här är ängsliga sponsorer som är rädda för reaktioner.

– Det blir att rikingar kan sitta och säga att ”det där var väldigt bra” och klappa folk på huvudet och ge dom stålar – men när det inte passar så drar dom in pengarna. Det är ju där vi börjar att hamna med den här kulturpolitiken.

”Får vi fortfarande spela på eran festival?!”

En annan av festivalens bokningar – Punkbandet INVSN, med Refused-sångaren Dennis Lyxzén i spetsen – har också gett sig in i debatten. 

I ett öppet brev till arrangörerna punktar gruppen upp sina politiska åsikter som man menar överensstämmer med Kartellens. Trots kritiken väntar bandet med att hoppa av från festivalen.

– Vi har skrivit det här brevet, det kändes som ett bra första steg. Nu får vi vänta och se vad festivalen faktiskt svarar. Vi vill ha fram en diskussion om varför sponsorer kan få påverka artistbokningarna. De kan få en chans att berätta varför de gjort som de har gjort, än så länge har det varit väldigt diffusa svar, säger Dennis Lyxzén.

”De har satt sig i en knepig situation”

Är det förhastat av de andra artisterna att hoppa av direkt?

– Nej det vill jag inte säga. Men vi är runt sju personer i bandet som måste få tid att tänka och komma till någon slags konsensus. Vi ska först se om och vad de svarar, säger Dennis Lyxzén.

Finns det något arrangörerna kan svara så att ni skulle välja att ställa upp och spela?

Nja, de har satt sig själva i en väldigt knepig situation. Det ska ganska mycket till innan folk drar tillbaka sina beslut.

”Ledsna för konsertbesökarnas skull”

Susan Törne Henningson, vice ordförande i Peace & Love Foundation, beklagar avhoppen men håller inte med Stefan Sundström om att avbokningen av Kartellen skulle vara ett brott mot yttrandefriheten.

–Är det så att han hoppar av är det synnerligen tråkigt. Men att han säger så, det är ett ganska starkt uttalande.

Var det rätt beslut att avboka Kartellen?

– Vi tog det här beslutet. Sanningen är ju alltid subjektiv och allt kan ju tolkas. Den bedömning vi gjorde var att det här var rätt. Men vi är ledsna för konsertbesökarnas skull och även för Kartellens skull.

Fler avhopp

Under dagen har fler av festivalens akter en efter en beslutat sig för att hoppa av Peace & Love till följd av Kartellen-historien, däribland artisten Little Children, punkbandet Charta 77 och hip hop-kollektivet MMD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Peace and love

Mer i ämnet