Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tragedi, hopp och kärlek – hör Stella Österling berätta om sitt Sommar i P1 i klippet. Foto: SVT

Stella Österling sommarpratar om sin tid som Sis-placerad

Uppdaterad
Publicerad

Under sin uppväxt har Stella Österling varit placerad på flera olika Sis- och behandlingshem runt om i Sverige. Nu delar hon med sig av sina upplevelser från tiden i Sommar i P1.

Den senaste tiden har Statens institutionsstyrelse skapat många rubriker. Bland annat vittnar flera anställda som SVT intervjuat om både säkerhetsbrister och våld på statliga ungdomshem i Sverige.

I Sommar i P1 kommer Stella Österling berätta om just sina sina tonår som hon till stor del spenderade inlåst på olika institutioner.

Sommar i P1 2024

– Det blir mycket tragedi, men också fyllt av hopp och kärlek, säger Stella Österling i Morgonstudion.

Hon vill även tillägna sitt sommarprat till andra barn och unga som riskerar att utsättas för det hon själv utsattes för.

– Jag hoppas att många kan få upp ögonen för hur det kan se ut i Sverige, säger hon.

Föreläser om psykisk ohälsa

Stella Österling föreläser idag om sina erfarenheter av tvångsvården i Sverige, samt om psykisk ohälsa och NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Hon är också engagerad i föreningen Sistjejer, som i år fick priset ”Årets Selma” för betydande avtryck i jämställdhetsdebatten.

Stella Österlings sommarprat går att lyssna på den 11:e juli och sänds direkt i P1 samma dag klockan 13.00.

Hör Stella Österling berätta mer om sitt Sommar i P1 i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommar i P1 2024

Mer i ämnet