Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Video: Övervakningskameran i gymmet fångar misshandeln i gymmet. Hör personal vittna om våldet inne på Sis-hemmen. Foto: -

Sis-larmet: ”Tidsfråga innan någon dör”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen inne på statliga ungdomshem är så urartad att den kan kosta liv. Det menar anställda som SVT intervjuat:

– Det är bara en tidsfråga i den här takten.

I videon ovan visas hur en ungdom blir attackerad inne på ett högsäkerhetshem – framför ögonen på personal, som sedan vägrade vittna.

De har hand om Sveriges farligaste unga. Men innanför stängslen på Statens institutionsstyrelses (Sis) ungdomshem med högsta säkerhetsklass är det de intagna som styr. Det menar nuvarande och tidigare anställda som SVT har intervjuat. Av rädsla för repressalier har de valt att vara anonyma.

Vill lägga ner Sis

– De starkaste blir ledare. Det är ganska vanligt att de har någon form av indrivningsverksamhet, att de andra ungdomarna får betala hyror och så vidare för att bo på sitt rum, säger en anställd på Johannisberg i Kalix.

Regeringen och Sverigedemokraterna meddelade nyligen att man vill lägga ner Sis. Från sommaren 2026 ska grovt kriminella 15-17-åringar hamna på särskilda ungdomsfängelser, och då skapas större möjlighet att fokusera på vård av unga som inte dömts för grova brott.

Men fram till dess är det Sis som gäller.

Skarp IVO-kritik

Tysslinge är Sis andra hem med högsta säkerhetsklass. De fick nyligen skarp kritik från Ivo, bland annat för att förekomsten av våld är så allvarlig att den innebär fara för ungdomarna.

Våldet är vardag även på Johannisberg, enligt personalen. Men statistisk från polisen visar att det i år och i fjol totalt anmälts ett dussintal misshandelsfall på Johannisberg. Detta beror på att bara en bråkdel anmäls.

– Och jag tycker det är förkastligt. Jag menar, misshandlar du en annan tjänsteman eller polis, då får du ett straff för det, säger en källa.

Hör vittnesmålen inifrån Sis – om hot, våld och utpressning – i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.