Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Winneborn, institutionschef på Johannisbergs ungdomshem, om ”en målgrupp med stort våldskapital” och ”en allvarlig situation”. Foto: SVT

Sis-chef om ansträngda läget: ”Fara för liv”

Publicerad

Sis har idag inte förutsättningarna att hantera de farligaste unga, enligt Robert Winneborn, institutionschef på Johannisbergs ungdomshem:

– Det är en allvarlig situation och det kan vara fara för liv och det är något jag varit tydlig med både internt i myndigheten och politiker, säger han.

Regeringen tillsatte förra veckan en utredning för att göra om Sis i grunden. Beslutet välkomnas av Robert Winneborn, chef på Sis Johannisberg i Kalix, ett av två ungdomshem med högsta säkerhetsklass.

– Om det är så att vårt uppdrag ska inkludera en målgrupp med stort våldskapital, då måste vi också få en lagstiftning som som ger oss möjligheter att agera. Det har vi inte idag, säger han och lägger till Sis också behöver större resurser, tekniska hjälpmedel och ökad personaltäthet.

SVT har intervjuat ett flertal nuvarande och tidigare anställda som vittnar om stora säkerhetsbrister på Johannisberg. Inför intervjun skickar vi en sammanställd lista till institutionschefen.

Kunde inte ingripa

– På den lista som jag fått av dig så är det mycket som känns igen och det är den verklighet vi står inför och det är det uppdraget vi har, säger Robert Winneborn.

En ungdom blev nyligen allvarligt misshandlad inne på hemmet men personalen kunde inte ingripa eftersom de var för få.

– De var så lite personal så de kunde inte öppna och hjälpa till de var tvungna att stå där och se på när han stod bredvid som dom hade misshandlat honom. De kände sig extremt maktlösa, säger en anställd som vill vara anonym.

”Vänta på polis”

Robert Winneborn ser allvarligt på händelsen men vill inte svara på hur lång tid det tog innan pojken fick hjälp.

– Med nuvarande förutsättningar och den lagstiftning vi har, då kan vi i vissa situationer inte göra annat än att backa och vänta på polis.

Ser du att man behöver stoppa placeringarna tills situationen förbättrats?

– Min roll som institutionschef är framför allt att försöka göra så gott vi kan utifrån det uppdraget vi har. Sen att titta på andra lösningar, den frågan hänvisar jag till till andra personer inom myndigheten eller till politikerna, säger Robert Winneborn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.