Stina Wirsén stoppar Lilla Hjärtat-böcker

Publicerad

Kritiken av Stina Wirséns figur Lilla Hjärtat har varit hård. Nu stoppar hon distributionen av sina egna böcker.

Efter filmpremiären av ”Liten Skär och alla små brokiga” i september tog debatten fart. Lilla Hjärtat blev en viktig del debatten kring rasistiska nidbilder av svarta tillsammans med Tintin i Kongos flytt på Kulturhuset och Makode Lindes tårta.

Nu bekräftar Stina Wirsén själv i ett mejl till Kulturnyheterna att hon tagit till sig av den konstruktiva kritik som förts fram i debatten. Därför har hon uppmanat förlaget Bonnier Carlsen att sluta sälja böcker där Lilla Hjärtat förekommer.

”Jag har också kommit fram till att de negativa associationerna kring Lilla Hjärtat riskerar att skymma Brokigas budskap om mångfald. Så även om jag älskar Lilla Hjärtat lika innerligt som alla de andra brokiga, har jag beslutat mig för att inte teckna just henne mer, vilket känns sorgligt.”, skriver hon.

Stina Wirsén skriver också att hon beklagar att det finns människor som känner sig sårade av Lilla Hjärtats utseende.

”Det var det sista jag ville. Avsikten har hela tiden varit det motsatta, att skapa en stark förebild – en hjältinna. Jag har alltid hoppats att de brokiga skulle leda till samtal och diskussioner bland dem som läser böckerna.”, skriver hon.

Stina Wirsén skriver också att hon inte kommer att svara på några frågor från media.

Reporter i inslaget: Sindra Grahn.

Fotograf: Andreas Hult.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Liten skär - en rasistisk film?

Mer i ämnet