Foto: TT

Stjärnförfattare krävs på miljoner av Skatteverket

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges mest framgångsrika författare tog ut mer än 14 miljoner i oskattade utdelningar och kapitalvinster från sina bolag på Malta. Nu kräver Skatteverket författaren på drygt fyra miljoner.

Det var i samband med den så kallade Paradisläckan 2018, som visade på omfattande internationell skatteplanering i lågskattelandet Malta, som Kulturnyheterna kunde avslöja att en av Sveriges mest namnkunniga författare fanns på listan över de svenskar som misstänktes för skattefusk.

Nu tvingas författaren, enligt ett beslut från Skatteverket som Kulturnyheterna har tagit del av, betala tillbaka omkring 4 miljoner kronor till Skatteverket, något som Aftonbladet var först med att rapportera.

Rättegången mot Håkan Nesser

Sammanlagt runt 7,5 miljoner

Även en anhörig till författaren som hade aktier i bolagen ska betala drygt 3,5 miljoner till Skatteverket. Sammanlagt handlar det om runt 7,5 miljoner kronor.

Under 2010-talet placerade författaren tiotals miljoner kronor i sina bolag på Malta, där företagsskatterna är låga. Under den perioden bodde författaren utomlands, men efter att ha återvänt till Sverige började bolagen tömmas i form av utdelningar innan de avvecklades. Ingen av utbetalningarna, på sammanlagt mer än 14 miljoner kronor, redovisades för Skatteverket.

Dessa uppgifter, som framkom i samband med Kulturnyheternas granskning, gav verket anledning att titta närmare på författarens ekonomiska förehavanden.

Uppgifter har uteblivit

I Skatteverkets beslut, som kom i mitten av december, framgår att verket förelagt författaren att inkomma med uppgifter om sådant som rör de utländska bolagen, som årsredovisningar, specifikationer på vilken typ av verksamhet som har bedrivits i bolagen, med mera. Enligt Skatteverket har dessa uppgifter inte inkommit.

I Skatteverkets beslut frånsäger sig författaren personligt ansvar och hävdar att det är rådgivare som har haft hand om bildandet och driften av bolaget på Malta, likväl som beskattning. Författaren medger att de utbetalningar som gjorts efter att författaren flyttat hem till Sverige borde tagits upp för beskattning, men att detta inte gjorts på grund av att rådgivaren har varit okunnig.

Oskattade royalty-pengar

Tidigare har författaren sagt att skatt redan har betalats i de länder där inkomsterna har tjänats, och att författaren därför inte borde behöva deklarera sina företagsutdelningar i Sverige. Men i Skatteverkets beslut hävdar författaren att hen nu ”vill göra rätt för sig”.

I ett mejl till Kulturnyheterna avböjer författaren att kommentera skatteverkets beslut och hänvisar istället till tidigare kommentarer till TT.

”En ekonomisk idiot”

”Mitt utländska bolag – dit inga pengar gått in sedan jag åter blev skattskyldig i Sverige – skulle på min anmodan ha likviderats innan jag flyttade hem i januari i 2013, men han (rådgivaren, red:s anm) underlät att ombesörja detta. Han tar också sitt fulla ansvar för det inträffade.”, skrev författaren i ett mejl till TT och fortsatte:

”För egen del är jag närmast ekonomisk idiot, detta och ovanstående sagt som en förklaring, inte en ursäkt, och jag är fullt medveten om att jag själv är ytterst ansvarig för min ekonomi och mina skatter. Aldrig någonsin har det varit min avsikt att bryta mot svensk skattelagstiftning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Håkan Nesser

Mer i ämnet