Tre träskulpturer föreställande Madonnan och barnet, S:t Olov och S:ta Katarina stals tidigare i år från träkyrkan Tidersrum.

Stölder av kulturföremål ökar igen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet stölder av kulturföremål från kyrkor, museer och hembygdsgårdar har under en längre tid minskat drastiskt. Men under de senaste åren har trenden vänt.

2007 rapporterades 641 sådana stölder. Fem år senare hade siffran halverats, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Men under de senaste två åren pekar kurvan uppåt – antalet stölder ökade från 326 under 2012 till 358 i fjol.

– Det är lite oroväckande och något som vi bör ta upp i den dialog vi har med polisen, Svenska kyrkan, länsstyrelserna och länsmuseerna, säger Knut Weibull, överantikvarie vid Riksantikvarieämbetet.

Hittades på Teneriffa

Träfigurer föreställande Sankt Olof och Sankta Katarina av Alexandria kunde tidigare i sommar, efter att ha varit på vift i fem år, återvända till sitt hem i träkyrkan Tidersrum utanför Kisa. De medeltida figurerna fanns bland 46 kulturföremål som hittats hos en spanjor på Teneriffa, och som polisen misstänker stulits på flera platser i Sverige.

Sedan samme man dömdes för liknande stölder 2006 har många kyrkor och hembygdsgårdar börjat låsa in värdefulla föremål.

– Medvetenheten har ökat, man har kanske inte riktigt förstått vad man sitter på för föremål tidigare. Samtidigt är det tråkigt om stölderna leder till att kyrkorna och kulturföremålen blir mindre tillgängliga, säger Knut Weibull.

Från 2007 till 2014 har totalt 3 480 kulturföremål rapporterats stulna från kyrkor, hembygdsgårdar och muséer i Sverige.

2007: 641

2008: 530

2009: 485

2010: 412

2011: 379

2012: 326

2013: 349

2014: 358

Källa: Brottsförebyggande rådet (Brå)

En spansk medborgare har nyligen utlämnats till Sverige misstänkt för att ligga bakom en lång rad stölder ur kyrkor i Sverige, däribland av medeltida träfigurer ur Tidersrums kyrka 2010. Flera av föremålen har sedan varit till salu för stora summor på auktionssajter runt om i Europa. Tolv av föremålen har hittills kommit till rätta.

Mannen dömdes 2006 till sex års fängelse för liknande stölder. Då drabbades 19 svenska kyrkor.

Totalt 62 böcker stals och såldes under 90- och 00-talen av en medarbetare på Kungliga biblioteket (KB) i Stockholm. Den så kallade KB-mannen greps 2004 och erkände stölderna. Sju av böckerna har kommit tillbaka till Kungliga biblioteket.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.