Nu har Anita Haglöf ändrat sitt beslut och ger ut boken ”Jag var Ingmar Bergmans hushållerska”. Foto: TT

Stoppad Bergmanbok ges ut efter nio år

Uppdaterad
Publicerad

Biografin om Ingmar Bergman, skriven av regissörens hushållerska Anita Haglöf, ges ut trots allt. I november kommer boken vars utgivning stoppades för nio år sedan.

”Jag var Ingmar Bergmans hushållerska” skulle ursprungligen ha getts ut på Wahlström & Widstrands förlag hösten 2009. Men enligt förläggaren Camilla Nagler blev boken ”för personlig” för Anita Haglöf och hon valde då själv att stoppa utgivningen.

– Hon kände sig trängd och det kändes inte rätt för henne. Det är svårt att berätta historien om den store ikonen Bergman, kommenterade Camilla Nagler beslutet för TT.

Ingmar Bergman 100 år

Nu har Anita Haglöf omprövat sitt beslut. I september kommer boken där hon berättar om en åtta år lång arbetsrelation ”präglad av destruktion”. Ingmar Bergmans hem beskrivs periodvis som ett inferno med obegripliga regler och ritualer, bland annat vad gäller matlagning och bäddning – samtidigt som regissören skildras som en djupt ensam och förtvivlad människa.

Boken är skriven i samarbete med journalisten Håkan Lahger och ges den här gången ut av förlaget Lind & Co

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingmar Bergman 100 år

Mer i ämnet