Regissören Ingmar Bergman på 60-talet. Foto: TT

Bergmanåret är över – hur gick det egentligen?

Uppdaterad
Publicerad

I år skulle Ingmar Bergman fyllt hundra år. Det satsades rejält inför det här året med filmvisningar, dokumentärer, seminarier, teater, det gick till och med att hitta Bergman t-shirts, anteckningsblock och pennor à la Bergman. Men vad blev det egentligen av året?

Bergman, Bergman, Bergman. Överallt. På Svenska filminstitutets Cinemateket i Stockholm, som i år visat 40 Bergmanfilmer, var man till och med rädda för att publiken skulle vara trötta på firandet redan innan det dragit igång.

– Vi såg fram emot året med ganska mycket förtjusning och fasa. Bergman är ofta större utomlands än vad han är i Sverige. Just för att den offentliga personen Bergman är det många som har åsikter om. Det som jag tycker har varit bra med det här året är att man fokuserat på verken, säger Danial Brännström, chef på Cinemateket.

Ingmar Bergman 100 år

– Och det har gått över förväntan, avslutar han.

”Har inte märkt något”

Även om många sökt sig till visningarna på Cinemateket så verkar informationen om Bergman-jubileet inte ha nått ut till alla.

– Jag har inte märkt någonting. Han är ju känd överallt i hela världen, så jag tycker att det var synd att man inte har märkt av det här Bergmanåret, säger Moncef när Kulturnyheterna frågar folk, på centralstationen i Stockholm, om Bergmanåret.

– Det kanske inte har varit så mycket information i yngre media utan mer i papperstidningar, säger Blanca Idegård som går på gymnasiet. Hon hade önskat mer information om jubileet genom skolan.

Bergmankvinnornas frigörelse

Under året har en mängd tolkningar av regissörens verk visats: Teater, dans och dokumentärer bland annat. En av sex kortfilmer som visas på SVT Play under året är Guds tystnad, en fristående fortsättning av Ingmar Bergmans ”Tystnaden”, som utgår från en önskan om att frigöra dom så kallade Bergmankvinnorna från den manliga blicken. I regi av Lisa Aschan.

– Det positiva med Bergmanåret var att väldigt många kvinnor fick möjlighet att få lite utrymme och göra saker. Det negativa är väl att det krävdes att gå via en man för att få det utrymmet, säger Isabel Cruz Liljegren som skrivit manus till Guds tystnad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingmar Bergman 100 år

Mer i ämnet