Ingmar Bergman under inspelningen av pjäsen ”Venetianskan”, 1958. Foto: TT

Så firas Bergmans minne i världen

Publicerad

Under måndagen presenterades det internationella Bergman-året, som firas med anledning av den svenske filmnestorns 100-årsjubileum 2018. Ett femtiotal pjäser, filmvisningar, dokumentärer och retrospektiv kommer att genomföras för att hedra minnet av Bergman.

På plats i London för att presentera minnesåret var Ingmar Bergman-stiftelsens VD Jan Holmberg och skådespelaren Liv Ullmann.

– Ingmar Bergman har berikat, inte bara mitt liv, utan även en hel värld genom sina mästerverk inom film, litteratur och dramatik, säger Liv Ullmann om regissörens gärning, i ett pressmeddelande.

Ullmann kommer även att regissera föreställningen ”Enskilda samtal” på Kennedy Center i Washington, USA, under jubileumsåret.

I fokus på de stora scenerna

Bland höjdpunkterna under jubileumsåret återfinns regissören Hagai Levis remake av ”Scener ur ett äktenskap”, ett verk som även sätts upp som pjäs på Kunglige Teater i Köpenhamn redan i höst, i regi av Thomas Bendixen.

LÄS MER: Regeringen storsatsar på Bergman-jubileet

Mats Ek, Johan Inger och Alexander Ekman kommer att sätta upp dansföreställningen ”Hommage à Bergman” på Theâtre des Champs Elysées i Paris.

Regeringen satsar miljoner

Utöver detta kommer fem dokumentärer om Bergman att ha premiär under året, ett dussintal retrospektiv på filmfestivaler världen över samt ett antal böcker – däribland ”Ingmar Bergmans skrifter”, som innehåller arbetsböcker, manuskript och annat tidigare outgivet material.

I Sverige planerar regeringen att avsätta 13 miljoner kronor till jubileet, Dramaten genomför en Bergmanfestival under hösten och Göteborgs stadsteater sätter upp ”Fanny och Alexander”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.