Lyra Ekström Lindbäck och Birgitta Wallin oroas av beskedet. Foto: TT/Karavan

Stor oro bland tidskrifterna

Uppdaterad
Publicerad

Kulturutskottets beslut att dra in stödet till kulturtidskrifterna med 75 procent har väckt starka känslor bland aktörerna.

De kulturtidskrifter som Kulturnyheterna pratat med är förfärade över beslutet att strypa stödet till kulturtidskrifterna. Birgitta Wallin är chefredaktör tidskriften Karavan sedan 15 år. Tidskriften skriver om litteratur från Asien, Afrika och Latinamerika och utkommer fyra gånger om året.

– Det låter som en mardröm.. Men kära någon. Det här påverkar ju oss helt och hållet. Tidskiften kan inte finnas kvar. Oj. Usch, vilken hemsk nyhet, säger hon när Kulturnyheterna ringer upp.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Om det blir så här – hur påverkar det Karavan?

– Jag vet inte hur i allsindar vi ska kunna fortsätta då. Det är otroligt nedslående, som att gå i graven. Jag kan inte se var vi kan få stöd ifrån annars, det här stödet har en avgörande betydelse, säger hon.

Befarar minskad mångfald

Kulturrådets bidrag är tänkt att främja kvalitet, mångfald och jämställdhet. Nu tror flera aktörer att de värdena kommer att försvinna.

– Stödet har ju funnits till just för att möjliggöra en mångfald av röster som inte kommer fram på andra vis. Man rycker undan marken under fötterna på kulturtidskrifterna, säger Birgitta Wallin på Karavan.

Hon får medhåll från Patrik Lindgren, chefredaktör på Lira Musikmagasin.

– Det känns väldigt kortsiktigt, självklart skulle massa tidningar behöva läggas ner om det blir så här. Många är mer beroende av stödet än vi är och de skulle läggas ner direkt, säger han. 

Hans tidning kommer också att påverkas.

– Vi skulle behöva göra en annan tidning utan stödet. Vi är redan i dag underbemannade och jobbar extremt effektivt. Skulle vi tappa stödet skulle det vara snudd på katastrof, säger han.

”Fullkomligt skandalöst”

Opsis Barnkultur är Sveriges och Nordens enda fristående tidskrift för vuxna om kultur för barn och unga.

– Det är fullkomligt skandalöst. Det är förfärligt svårt att förstå hur de tänker. Särskilt med tanke på att dagstidningarna har det tufft redan. Om kulturtidskrifterna inte heller får finnas – då blir det ju tyst, säger tidskriftens chefredaktör Birgitta Fransson.

Lyra Ekström Lindbäck författare och redaktör för kulturtidskriften Fikssion skriver på Facebook:

”Blir så jävla ledsen/oroad/arg över detta. Fikssion slutar göra tidskrift nu, men i fyra år har vi kunnat ge många fantastiska oetablerade poeter och illustratörer sina första arvoden tack varestödet från Kulturrådet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Mer i ämnet