Regissören Johanna Garpe är klar med de sista repititionerna inför premiären av ”Livläkarens Besök”.
– För mig handlar det delvis om att tvätta mig själv ren från romanen, och ta den här upplevelsen som ett uruppförande, och se den från ett annat håll.
En kollision med det gamla
”Livläkarens besök” är en kärlekshistoria mellan den danska drottningen och den sinnesförvirrade kungens livläkare.
Men även ett maktspel och en berättelse om den nya tiden som kolliderar med den gamla, teman som även går att applicera på situationen i världen idag.
– Under båda terrorattackerna i Paris så har många diskuterat upplysningstankarna som sammhället är byggt på, människans frihet och yttrandefriheten och hur central den här för oss, säger Johanna Garpe
– Här ser man de första skakningarna när de här reformerna skulle introduceras, och vilket motstånd som fanns. Det ser man ju i stora delar av världen även idag.
I samtal med romanförfattaren
Författaren P.O. Enquist har de senaste 50 åren varit i centrum av svenskt kulturliv som debattör, dramatiker och romanförfattare.
Regissören Johanna Garpe har tillsammans med Erik Norberg översatt ”Livläkarens Besök” till scenen, med stöd från P.O. under arbetets gång.
– Det här var en fin process, vi har talat mycket Johanna gör ju regin också. Det är bra om man har koll på alla ändar av historien, berättar PO Enquist.
”Den stora berättelsen”
P.O. Enquist tror att en av anledningarna till att berättelsen har blivit så väl mottagen är det universella temat.
– Många människor tilltalas av väldigt konstiga saker så jag tvekar en sekund, men jag tror det är suget efter den stora berättelsen.
– Den stora berättelsen, det man alltid jagar när man skriver en roman. Den stora berättelsen, men som handlar om kärlek och död och hopp.