Med ljudboksmarknaden har betalningsmodellerna blivit svåröverskådliga, vilket konflikten mellan Storytel Books och Nextory är ett exempel på. Foto: TT/Storytel Books

Storytel Books stoppar nya böcker till Nextory

Publicerad

Koncernen Storytel Books stoppar leveransen av alla nyutgivna böcker till strömningstjänsten Nextory. Beslutet kommer efter en strandad avtalsförhandling där de inte kommer överens om ersättning till författarna.

Leveransstoppet gäller alla nya titlar från samtliga förlag inom Storytel Books koncern, i Sverige, Danmark och Finland. Där ingår bland annat svenska Norsteds, Rabén & Sjögren och Lind & co.  

Beslutet kommer efter att avtalsförhandlingen mellan Storytel Books och Nextory strandat. Konflikten gäller ersättning till författare när deras böcker ges ut som ljudböcker. Storytel Books menar att ersättningen som Nextory erbjuder är för låg.

– Vi har haft olika syn på ersättningsnivåer och hur avtalet ska vara. Vi förhandlar för våra författare och då är det viktigare att det blir bra än att vi skyndar på någonting, säger Linda Säresand, vd för Storytel Books.  

Svåröverskådliga betalningsmodeller

Med ljudboksmarknaden har betalningsmodellerna blivit svåröverskådliga, vilket konflikten mellan Storytel Books och Nextory är ett exempel på. 

Författarförbundet välkomnar att man lyfter upp upphovspersonerna i diskussionen och efterlyser mer transparens kring affärsmodellerna, för att stärka den enskilda författarens ställning. 

– Alla borde vara intresserade av att ha en hållbar marknad som verkar på sikt. Och att det är en stor aktör som tar upp författarperspektivet är ju såklart bra, säger Åsa Anesäter, jurist på Författarförbundet. 

– Här behöver vi hjälp från politiken och hjälp med lagstiftning, så att det blir bättre balans. Det är först då som det kan bli en avtalsfrihet på riktigt och att man som upphovsperson faktiskt kan förhandla om sina ersättningar och villkor. 

Vill komma framåt i förhandlingen

Nextory tackar nej till intervju med Kulturnyheterna. I ett skriftligt svar skriver innehållsansvarig på Nextory, Magnus Nytell:

”Vi fokuserar just nu på att komma framåt i avtalsförhandlingen och kommer därför inte att kommentera fler detaljer i förhandlingen”.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.