Streamingabonnemangen blir allt dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Streamingabonnemangen fortsätter att öka i pris. Under det senaste året har hälften av de mest populära abonnemangen blivit dyrare.

– Inflationen är såklart en faktor, säger Viaplays presschef Susanne Nyhlén till SVT.

För den som sitter på otaliga streamingabonnemang kan det vara värt att se över sina tjänster. Under de senaste tolv månaderna har nämligen hälften av de populäraste streamingabonnemangen i Sverige ökat sitt månadspris.

Viaplay filmer & serier ökade priset för sitt standardabonnemang med 20 kronor förra veckan. Ökningen gäller endast nya kunder, för befintliga kunder sker samma prisökning i februari.

– För att kunna säkerställa att vi alltid har underhållning av absolut högsta kvalitet och en stor volym att erbjuda våra kunder behöver vi höja priset, säger Susanne Nyhlén, presschef på Viaplay, och tillägger:

– Inflationen är såklart en faktor i det hela.

Ny marknad påverkar

Streamingexperten Jonas Birme däremot hävdar att inflationen inte är en huvudsaklig anledning till prisökningen. Han menar att den relativt nya marknaden nu tagit klivet in i nästa fas.

– Priserna har varit låga, man har fokuserat på tillväxt. Nu svänger det helt enkelt över till att man börjar göra vinst och tjäna pengar på detta, säger Jonas Birme till SVT.

För tumma på kvaliten på innehållet är inte alternativ menar Jonas Birme:

– Då tappar man kunder.

Hälften höjdes på ett år

Utöver Viaplay har även Apple music och Apple tv+ ökat sina abonnemangspriser under det senaste året. Prishöjningen i oktober 2022 beror enligt Apple dels på att licenskostnaderna för musik har ökat, vilket innebär att artister och låtskrivare får mer pengar när deras musik streamas. Men också för att Apple tv+:s utbud är betydligt större idag än när det lanserades för tre år sedan.

Även C More höjde sitt pris ifjol, standardabonnemanget gick i februari upp med tio kronor.

Netflix, Spotify och Disney+ däremot höjde sina priser för standardabonnemang under 2021. Endast HBO Max har inte höjt sitt pris för abonnemang sedan lanseringen 2021.

Spår framtida ökning

Huruvida priserna för streamingabonnemang fortsätter att öka under 2023 är oklart, men Jonas Birme menar att detta är långt ifrån den sista höjningen för streamingabonnemang.

Han spår att streamingabonnemangen i framtiden kommer att slås ihop och bli färre. Vilka effekter det får på pris och innehåll återstår att se.

– Sen är det ju frågan om det är ett amerikanskt bolag eller ett svenskt som dominerar, säger Jonas Birme.

FAKTA: PRIS PÅ STREAMINGABONNEMANG PER MÅNAD

Spotify: Standardabonnemanget för en person höjdes 2021 från 99 kronor till dagens 109 kronor.            

Netflix: Standardabonnemanget för en person höjdes 2021 från 89 kronor till dagens 99 kronor.

Disney+: Abonnemanget höjdes 2021 från 69 kronor till dagens 89 kronor.

Viaplay Film & Serier: Standardabonnemanget för en person höjdes 2023 från 129 kronor till dagens 149 kronor.

Apple music: Standardabonnemanget för en person höjdes 2022 från 99 kronor till dagens 119 kronor.

Apple tv+: Standardabonnemanget för en person höjdes 2022 från 59 kronor till dagens 89 kronor.

HBO Max: Standardabonnemanget för en person är 89 kronor, priset är detsamma sedan lanseringen 2021.

C More: Standardabonnemanget för en person höjdes 2022 från 139 kronor till dagens 149 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.