”Alla idéer som fanns om ljus, transparens och förnyelse har motarbetats,” skriver Sara Stridsberg. Foto: TT

Stridsberg överväger att lämna Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens händelser har grusat författaren Sara Stridsbergs förhoppningar om transparens och förnyelse i Svenska Akademien. Nu ska hon ta sig tid för att fatta ett beslut om hon vill stanna kvar, skriver hon i ett mejl till TT.

Stridsberg, som sitter på stol nummer 13 i Akademien, skriver:

”Den historiska möjlighet till förändring som uppstod inom Akademien i november – och som gav mig personligen ett stort hopp – har under våren långsamt stängts. Alla idéer som fanns om ljus, transparens och förnyelse har motarbetats till förmån för andra hänsyn, vilket är skälet till att Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark nu lämnar sitt arbete.”

Krisen i Svenska Akademien

Hon fortsätter:

”Jag har sett, och ser fortfarande, Sara Danius som ett hopp om en akademi i ljus och öppenhet. På onsdag ska jag hålla ett litteraturpristal till Agneta Pleijel i Akademiens namn. Därefter kommer jag att ta den tid jag behöver för att fatta ett beslut om min fortsatta närvaro.”

Kulturnyheterna har sökt Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius och ledamoten för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet