Det vanligast förekommande priset för en strömmad film- och tv-tjänst har ökat med 25 procent sedan 2012. Foto: SVT Grafik

Därför blir Netflix, HBO och Viaplay dyrare

Uppdaterad
Publicerad

I augusti höjde Netflix åter igen priset: Nu visar en undersökning som Kulturnyheterna genomfört att priset för strömmade tv-tjänster ökat med 25 procent sedan 2012. Samtidigt har konsumentprisindex bara ökat med 2,8 procent under samma period.

Från 79 kronor i månaden till 99 kronor i månaden. Så mycket har det vanligaste priset på strömmade film- och tv-tjänster ökat sen Netflix, HBO Nordic, Viaplay och C More slog igenom i Sverige 2012.

Ökningen på 25 procent ligger långt över konsumentprisindex under samma period, som bara ökat med 2,8 procent.

LÄS MER: Netflix om prisökningarna: ”Normal affärsutveckling”

Det finns två förklaringar till detta, menar Marie Nilsson, vd för analysföretaget Mediavision.

– Det var marknadsledande Netflix som satte prisnivåerna, sen har egentligen alla andra haft att förhålla sig till dem. 79 kronor var ett lockpris: Man ville etablera ett beteende hos svenskarna för att sen höja priset, säger hon.

2017 är det genomsnittliga priset på en strömmad film- och tv-tjänst 99 kronor. Samtliga stora aktörer har ökat sina priser, med undantag för C More som sänkte sitt pris 2013. Foto: SVT Grafik

– Men den tjänst man har idag är också annorlunda från vad man lanserade 2012. Nu tillverkas egna tv-serier för enorma summor. Produkten är bättre och blir därför dyrare.

Fler ökningar att vänta

Att Netflix ökar sina priser gör det sannolikt att fler strömningstjänster kommer följa efter, menar Marie Nilsson.

– Man kan sannolikt inte ta betydligt mer betalt än marknadsledaren. Så min gissning är att de andra aktörerna är nöjda över att Netflix höjer priset.

Inga prischocker

Men om ”lockpris”-eran är över: Hur dyra kommer tv-tjänsterna bli? En komplicerad fråga, enligt Marie Nilsson. För kraftiga höjningar krävs att man kan visa på en betydligt bättre produkt, eller att traditionell kabel-tv antingen blir billigare eller mindre populärt.

– Jag tror att prisutvecklingen kommer vara ganska jämn, att aktörerna plötsligt höjer till 200 kronor i månaden ser jag som osannolikt i nuläget, säger Marie Nilsson. 

LÄS MER: Svenskars abonnemangsutgifter skenar        

Så har vi gjort mätningen

Kulturnyheterna har mätt prisutvecklingen på de fyra största betaltjänsterna för strömmad film och tv mellan 2012 och 2017: Netflix, Viaplay, HBO Nordic och C More.

Vi har dels mätt prisändringarna på tv-tjänsternas standardabonnemang över tid, och dels jämfört ökningen av det vanligast förekommande priset med ökningen av konsumentprisindex under samma period (2012 – 2017).

Sportpaket ingår inte i undersökningen.

Så mycket kostar tv-tjänsterna på nätet

Netflix:

Baspaket: 89 kronor i månaden

Standardpaket (HD): 109 kronor i månaden

Premiumpaket (4K-upplösning): 139 kronor i månaden.

Viaplay:

Film- och tv-tjänst: 99 kronor i månaden

Viaplay Sport: 399 kronor i månaden

Viaplay Total: 449 kronor i månaden

HBO Nordic:

89 kronor i månaden

C More

Film- och tv-tjänst: 99 kronor i månaden

C More Premium (Sport): 449 kronor i månaden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.