David Samuelsson på Studieförbunden svarar på Riksrevisionens granskning. Foto: Studieförbunden, Vilhelm Stokstad/TT

Studieförbunden: Pengarna ska gå till folkbildning och inget annat

Uppdaterad
Publicerad

Riksrevisionen har granskat hur studieförbunden använder sina statliga bidrag och kommit fram till att det finns brister i alla led. Nu svarar branschorganisationen Studieförbunden.

– Alla pengar som kommer från staten till studieförbunden ska gå till folkbildning. Och det måste vi jobba ännu hårdare med framöver, säger generalsekreterare David Samuelsson till Kulturnyheterna.

Det finns tydliga indikationer på att statliga bidrag som delas ut till studieförbund går till annat än folkbildning, enligt en ny rapport från Riksrevisionen. Enligt granskningen har runt 25 studiecirklar lagt pengar på privata inköp som livsmedel, drivmedel och ersättning för hyra.

Riksrevisionen skriver att det finns ”brister i alla led” och det kontrollsystem som är på plats idag inte fångar upp alla fel.

– Det är helt förkastligt att pengarna har gått till privat konsumtion. Det har aldrig varit tillåtet och aldrig varit okej. Det finns inga gråzoner, säger David Samuelsson, generalsekreterare på Studieförbunden.

Har ändrat sitt arbetssätt

Branschorganisationen Studieförbunden, som samlar tio studieförbund, menar att man redan påbörjat ett arbete med att utveckla kontrollen.

– Alla pengar som kommer från staten till studieförbunden ska gå till folkbildning. Och det måste vi jobba ännu hårdare med framöver, säger David Samuelsson på Studieförbunden.

Arbetet påbörjades efter att studieförbunden själva, 2019, upptäckte felaktigheter.

Idag samkör de tio studieförbunden sina register och har infört digital närvarorapportering, menar Samuelsson. Han säger också att åtgärderna, enligt Polisen och Ekobrottsmyndigheten, har gett resultat.

”Bedömningen landar snett”

Men de skriver också att det är ”speciellt” att Riksrevisionen granskar idéburna organisationer, eftersom de i vanliga fall granskar myndigheter. De menar därför att vissa bedömningar landar snett, när arrangörer bedöms på samma sätt som myndigheter.

– Man mäter studieförbunden med en måttstock som är gjord för myndigheter. Studieförbund är inte myndigheter och ska inte vara myndigheter, utan är organisationer, säger Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.