– Jag minns honom med värme, inspiratören. Han var min mentor under de här åren och han fick mig att våga saker och känna saker jag inte gjort annars. Han såg alla människor; en busschaufför, en professor, han fick människor att växa i närheten av honom, säger Stefan Hilding, Sture Linnérs förläggare på Norstedts till tidningen Svenska Dagbladet.
Många av Sture Linnérs böcker handlar om grekisk kultur och forntid, eller berörde internationella förhållanden och samtidshistoria. Just den spännvidden mellan olika ämnen avspeglar också hans mångfacetterade liv.
Efter en docentexamen i Uppsala på 40-talet arbetade han med hjälparbete i Grekland under åren 1943-45. 1960 blev Linnér biträdande generalsekreterare i FN, värvad av vännen Dag Hammarskjöld. Åren därpå var Sture Linnér FN:s högste chef i Kongo under Kongokrisen. Det internationella engagemanget kom därefter att föra honom till andra länder i Afrika och till Kambodja.
I Linnérs omfattande litterära produktion märks bland annat Fredrika Bremer i Grekland (1964), Herodotos: Den förste globalisten (2008) samt memoarboken Min odyssé (1982). Under åren kom han också att skriva många artiklar för Svenska Dagbladet.
Gäst hos antiken
Kulturnyheternas konstkritiker Ingela Lind besökte tillsammans med Sture Linnér för ett par år sedan det mytiska berget Olympen i Grekland. Hennes iakttagelser från resan publicerades sedan i Dagens Nyheter.
– Många antikspecialister hade nog lika gärna kunnat skriva om grodor. För mig är antiken en levande realitet. Den påverkar intensivt mitt sätt att se och vara, berättar han för Lind.
Lind avslutar sin artikel: ”På Balkan och i Grekland är tolkningen av historien, såsom den yttrar sig i striden om ”Makedonien”, återigen en fräsande politisk realitet. Jag kan förstå varför denne antikvetare med sin attityd och sin kunskap om den historiska kampen om symboler en gång rekryterades till världspolitikens centrum.”
Kulturnyheterna