Marianne Lindberg De Geer och Suzanne Osten. Foto: TT

Suzanne Osten om Fredriksson: ”Trycket blev för stort”

Publicerad

Benny Fredriksson, chef för kulturhuset stadsteatern i Stockholm avgår efter hård kritik från sina anställda.
– Om styrelse, fack, kulturborgardråd, och stadsdirektör hade lyssnat tidigare på oss, på personalen, så hade inte Benny behövt utstå den här förnedringen, säger Marianne Lindberg De Geer, tidigare konst- och designchef på Kulturhuset Stadsteatern.

Enligt Marianne Lindberg De Geer var det hög tid att Benny Fredriksson fick gå.

– Han är ingen bra chef. Han är diktatorisk och manipulativ, han har suttit för länge, 15 år. Personalen vet att om man kommer med kritik får man ingen roll, eller ingen pjäs uppsatt.

Suzanne Osten, dramatiker och regissör som tidigare haft Benny Fredriksson som chef, tror inte Fredriksson hade något alternativ.

– Trycket blev för stort. Sen blir trycket väldigt stort på den chef som är kvar, Anna Takanen. Nu måste hon göra någonting, säger Suzanne Osten.

Kan förlora på utredning

Enligt henne är Benny Fredriksson en skicklig strateg. Osten tycker det är olyckligt att Fredrikssons avgång innebär att situationen på Stadsteatern inte blir utredd ordentligt.

– Han (Benny Fredriksson) tillsatte inte en extern utredning utan han valde att gå. Det tolkar jag som att han inte kan bli granskad, att det finns mycket mer oegentliga saker. Han kanske har allt för mycket att förlora på en sådan utredning, säger Suzanne Osten.

”Skulle ha bytts ut i tid”

Både hon och Marianne Lindberg De Geer menar att Benny Fredrikssons ekonomiska framgångar gjort honom populär hos Stockholms styrande politiker och därmed svår att avsätta.

– Det har gått bra. Ekonomiskt. Staden är glad att få in sina pengar, jag tycker inte Benny har varit dålig med sin repertoar egentligen, men han skulle ha bytts ut i tid. Man måste lämna över till någon som gör andra saker, säger Marianne Lindberg De Geer.

Kulturnyheterna söker Benny Fredriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Kulturhuset

Mer i ämnet