Svante Tidholm. Foto: Pontus Lundahl / TT

Svante Tidholm: ”Män ska lyssna”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals kvinnor uppmärksammar att de utsatts för övergrepp genom att dela hashtaggen #MeToo. Svante Tidholm, som jobbat med mansrollsprojektet Fatta man, menar att män på sociala medier ska vara tysta och lyssna när kvinnor delar med sig.

Skådespelaren Alyssa Milano startade hashtaggen MeToo (jag också) för att visa hur många kvinnor som utsatts för någon form av övergrepp och trakasserier.

När flödena fylls av kvinnors berättelser, eller erkännanden, om övergrepp bör män sitta ner i båten, tycker Svante Tidholm, projektledare för Mannen Myten i organisationen Män (tidigare Män för jämställdhet).

– Jag tycker att det är bäst att lyssna och bekräfta och visa att man tror på de kvinnor som delar sina erfarenheter och berättelser, säger han till Kulturnyheterna.

#Ididit

Fler män har även börjat dela med sig av tillfällen de gått över gränsen under hashtaggen Ididit (jag gjorde det), men Svante Tidholm tycker inte att det är rätt tillfälle att berätta sin sida av berättelsen.

– Jag tycker inte att det är läge för män att ta uppmärksamheten från kvinnor och få bekräftelse för sin egen skuld. Det finns en risk för att män tar för mycket plats, på bekostnad av de kvinnor som berättar, säger han.

Vad ska män göra?

– Man kan prata med andra män om sina känslor, ta chansen att starta ett samtal med män man har omkring sig, man kan prata om vad man kanske gjort och sett andra göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet