Orphei Drängar repeterar 2003. Den här sortens trängsel på jobbet hör till det förflutna. Foto: Dan Hansson/SvD/TT

Rapport: Svårt att smittsäkra körsång

Uppdaterad
Publicerad

Smittrisken är höjd vid körsång och det krävs rejäla åtgärder för att professionella körsångare ska kunna gå tillbaka till jobbet efter semestern. Det är slutsatsen i en rapport framtagen av Sverige Yrkesmusikerförbund, Symf.

– Vi hoppas att den här genomgången ska kunna bli ett viktigt verktyg för att riskbedöma de professionella körernas arbetsmiljö och att rekommendationerna ska kunna bidra till minskad smittspridning, säger Anna-Karin Simlund, Symfs vice förbundsordförande.

Komplicerat inomhus

Utredningen som gjorts för Symf av läkare på Karolinska Institutet och Skånes Universitetssjukhus konstaterar att körsång med större risk för smittspridning. Att sjunga utomhus med goda avstånd är ganska riskfritt, men så fort repetitionen flyttar inomhus blir det komplicerat att minska smittrisken.

Utifrån befintlig forskning har man nu tagit fram rekommendationer för hur smittspridning ska minimeras, som ett tillägg till Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer.

Tar riskerna på allvar

Stora lokaler, gärna högt i tak som i en kyrka. Bra ventilation. Korta arbetspass. Social distans före, under och efter repetition och inget gemensamt fikande i pausen.

– Alla våra medlemmar vill att musikverksamheterna kommer igång, säger Gunnar Jönsson, Symfs förbundsordförande. Inte minst våra frilansare är beroende av att får börja arbeta igen. Då måste vi ta riskerna på allvar så att inga bakslag kommer inför de lättnader i restriktionerna som vi alla hoppas på. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.