En känd svensk rappare döms till 8 månaders fängelse och 3 års näringsförbud. Foto: TT

Svensk artist döms till 8 månaders fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En svensk rappare har dömts för grovt bokföringsbrott och tre fall av bokföringsbrott i Östersunds tingsrätt. Påföljden blir 8 månaders fängelse och näringsförbud i 3 år.

Det handlar om artistens bolag som begärdes i konkurs 2020. Bolaget inriktade sig bland annat på evenemangsverksamhet. Artisten blev sedan misstänkt för bokföringsbrott.

Enligt Östersunds tingsrätt, där rättegången hölls i februari, har bolagets bokföring inte skötts på rätt sätt, för vilken artisten var ansvarig.

Han döms därför till fängelse i 8 månader och näringsförbud i 3 år, det vill säga att han inte får driva bolag under den tiden.

”Kommer att överklagas”

Enligt utredningen är det ”ställt utom rimligt tvivel” att artisten ”uppsåtligen eller i andra hand av oaktsamhet åsidosatt bokföringsskyldigheten”.

Rapparen har nekat till brott men i domen framgår att han varit medveten om att årsredovisningar inte upprättats i tid.

Artistens försvarsadvokat skriver i ett mejl till SVT Kulturnyheterna att:

”Domen kommer att överklagas i ansvars- och påföljdsdelen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.