Svensk bokexports intäkter minskade 2019. Foto: TT

Svensk bokexports intäkter minskade 2019

Publicerad

Antalet tecknade kontrakt för utgivning av svenska upphovspersoners litterära verk i utlandet ökade i fjol med en procent i förhållande till 2018. Framför allt tecknades fler kontrakt i kategorin skönlitteratur.

Den svenska litteraturexporten inbringade cirka 300 miljoner kronor i fjol, vilket är drygt 55 miljoner – eller nästan 16 procent – mindre än under 2018.

Den största minskningen skedde i skönlitteraturkategorin, medan intäkterna från barn- och ungdomslitteratur ökade med drygt 19 procent.

Med litteraturexport avses antal skrivna kontrakt och värdet av dem, det vill säga de intäkter kontrakten inbringar till Sverige.

24 agenturer fick enkäten och 22 stycken besvarade den. Lika många deltog 2018.

Det är Svenska förläggareföreningen som tillsammans med de litterära agenturerna för andra året i rad tagit fram siffror över den svenska litteraturexporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer