Svensk film x 5 till Venedig

Uppdaterad
Publicerad

Tre svenska kortfilmer, två spelfilmer och en Tomas Alfredson-film representerar Sverige vid filmfestivalen i Venedig.

Det blir ett bra Venedig-år för Sverige. Enligt Svenska Filminstitutets, det bästa någonsin med undantag av 2009, som var ett rekordår med fyra långfilmer.

– Oerhört imponerande att en liten filmnation som Sverige representeras av hela fem filmer på en av världens mest prestigefyllda filmfestivaler, säger Pia Lundberg, Svenska Filminstitutets utlandschef i ett uttalande.

Venedigs filmfestival

Tre svenska kortfilmer har blivit antagna att visas på Venedigs filmfestivals kortfilmsektion, Orizzonti Competitions. Det är Axel Peterséns ”The Tracks of my Tears 2”, Marcus Lindeens och Mauro Andrizzis ”Accidentes Gloriosos” och Mattias Gustafssons ”Start”.

Kajser da Silva öppnar Kritikerveckan

Simon Kaijser da Silvas debutfilm ”Stockholm Östra” visas som öppningsfilm i Kritikerveckan och Ruben Östlunds Cannes-prisade ”Play” kommer att visas på festivalen och kan vinna ett prestigefyllt EU-pris.

Tomas Alfredsons Le Carré-filmatisering ”Tinker, Tailor, Soldier, Spy” med Gary Oldman i huvudrollen, som av festivalen räknas som en brittisk-tysk film, är med i tävlingsektionen.

Ingen kvinna alls i år

Svenskarna i år är bara män. Den som vill kvinnor kan få fortsätta att glädja sig över förra årets svenska Venedig-succé som var Pernilla Augusts långfilmsdebut ”Svinalängorna” med stjärnparet, dåvarande herr och fru, Ola och Noomi Rapace.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Venedigs filmfestival

Mer i ämnet