Runt 2000 föremål har räddats ur askan efter branden på Brasiliens nationalmuseum. Foto: Leo CorreaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svensk hjälp att bygga upp nedbrunnet museum

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens Nationalmuseum i Rio de Janeiro, som brann ned i september i fjol, byggs nu upp igen med svenskt stöd. Världskulturmuseet i Göteborg stöttar återuppbyggnaden av museets samlingar, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio.

– Här i Göteborg har vi bland annat en enorm mängd brev och korrespondens mellan olika forskare från 1900 fram till 1970-talet. Vårt bidrag skulle till exempel kunna handla om att scanna in den typen av material så som brev och fotografier, säger Adriana Munoz på Världskulturmuseet i Göteborg till radion.

Världskulturmuseet i Göteborg har mellan 5 000 och 6 000 brasilianska föremål – den största samlingen i Europa i sitt slag, enligt Kulturnytt. Därmed blir det mycket intressant för att hjälpa till med återuppbyggnaden av de samlingar som brann i Rio de Janeiro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer