Runt 2000 föremål har räddats ur askan efter branden på Brasiliens nationalmuseum. Foto: Leo Correa

Efter branden: Brasiliens nationalmuseum släpper in kamerateam

Uppdaterad
Publicerad

Nästan sex månader har gått sedan Brasiliens nationalmuseum i Rio de Janeiro, Museu Nacional, förstördes i en stor brand. Nu släpps kamerateam in för att visas återuppbyggnaden av museet, och de 2000 föremål som hittills har hittats i askan.

Det var i september som det 200 år gamla museet drabbades av en omfattande brand. Innan branden rymde Museu Nacional över 20 miljoner föremål, bland annat brasilianska, egyptiska och romersk-grekiska artefakter.

Museet är fortfarande under återuppbyggnad, och nu har kamerateam släppts in för att dokumentera resterna efter branden samt det arbete som sker. För att restaurera det anrika museet arbetar paleontologer och arkeologer nio timmar om dagen, sex dagar i veckan. Hittills har de lyckats få fram runt 2000 värdefulla föremål – allifrån kompletta föremål, till fragment. Bland annat har närmare 80 procent av den 12 000 år gamla mänskliga fossilen som fått namnet Luzia, återfunnits.

I januari öppnade museet sin första utställning efter branden, där cirka 150 föremål, både oförstörda och restaurerade, visades. Då museet fortfarande är stängt hålls utställningen på ett annat museum i Rio de Janeiro, Casa da Moeda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer