Besökare på utställningen som nu öppnat efter den stora branden ifjol. Foto: AFP/TT

Rios nationalmuseum visar sin första utställning efter branden

Publicerad

Brasiliens nationalmuseum i Rio de Janeiro som i höstas förstördes av en omfattande brand har nu öppnat sin första utställning, skriver AFP. Det med en utställning som fokuserar på ben och fossiler som funnits i Antarktis.

Museu Nacionals första utställning på över fyra månader visar fossiler och ben som hittats i Antarktis och bland föremålen finns ett ben från en pterodactyl, en flygödla, som enligt museet är det första hittade beviset på en stor reptil från jura-perioden som hittats vid sydpolen.

Benet är ett av bara åtta föremål på utställningen som hittats i askan efter branden. Övriga drygt 150 föremål har rekonstruerats med hjälp av andra fossiler från andra områden.

Fortfarande stängt

Nationalmuseet är fortfarande stängt efter branden den 2 september i fjol. Utställningen hålls på ett annat museum i staden, Casa da moeda, ett museum motsvarande ungefär svenska Kungliga Myntkabinettet. Men museichefen Alexander Kellner är trots det glad.

– Det här är ett bevis på att museet lever och fungerar med de medel vi har, säger han till lokala medier, rapporterar AFP.

Det 200 år gamla nationalmuseet hyste över 20 miljoner föremål, bland annat fossil från ”Luzia”, den äldsta människa som hittats i Brasilien. I samlingarna fanns även antika föremål från Rom, Grekland och Egypten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer