Ny statistik: Indiemusik ökar rejält på topplistan

Publicerad

Hits av låtskrivare som inte ligger på ett stort bolag ökade på Sverigetopplistan 2022. En stor anledning är epa-dunkens genombrott.

– Jämför man med föregående år är det drygt tio procent högre, säger Musikförläggarnas operativa chef Marit Woody-Lambin.

Statistik från Musikförläggarna visar att musik skriven av låtskrivare utan storbolagsbackning ökade rejält 2022 i jämförelse med 2021.

– Det har verkligen hoppat uppåt. Jämfört med föregående år är det drygt 10 procent högre, säger Marit Woody-Lambin, operativ chef på Musikförläggarna, till SVT.

Statistiken är baserad på Sverigetopplistan som tas fram av rättighets- och branschorganisation Ifpi och är baserad på försäljningsindex.

Trendeffekt

Ökningen beror enligt Marit Woody-Lambin på digitalisering och epa-dunkens framfart.

– Det är så mycket lättare nu att själv skapa musik, ge ut den och marknadsföra den genom sociala medier. Sen har vi sådana här toppar när en genre eller en trend blir stor under ett år. Den här siffran kanske ser helt annorlunda ut 2023, säger hon.

Elov & Beny hade en hit 2022 tillsammans med Sofie Svensson & dom. Epa-dunk-låten ”Bubbel på balkongen” låg högt på topplistan och är skriven av en ”oberoende” låtskrivare, vilket inte är ovanligt för genren, som tillsammans med gangsterrap förekommit frekvent på topplistan under fjolåret.

– Epa-dunk är en ganska ”do-it-yourselfig” stil av musik. Många gör roliga musikvideos, produktioner och marknadsför sig själva. Det är en genre som majorbolagen har lite svårt att signa för att det är lite punkigt folk, säger Oscar ”Beny” Kilenius till SVT och Mattias ”Elov” Elovsson tillägger:

– Jättemånga har den inställningen som vi hade innan: Vi behöver inte bolagen.

Signade 2023

Elov & Beny var tidigare kontrakterade av ett skivbolag, men valde att bli oberoende för att de inte kände sig prioriterade. Efter framgångarna 2022 skrev duon på igen i början av året, på grund av tidsbrist.

– Det var ett mål för oss att ha en låt på topplistan själva utan majorbolag, vi hade uppnått det målet och nu tjänar vi massor av tid på att vara på majorbolag, så att vi kan fokusera på att göra bättre låtar och bättre konserter, säger Oscar ”Beny” Kilenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.