Festivalpublik. Arkivbild. Foto: SVT

Svensk Live rasar mot kulturstödet: ”Gör om gör rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens andra stora krisstöd till kultursektorn fördelades under torsdagen. Sammanlagt kommer 1 217 aktörer dela på 400 miljoner kronor i krisstöd. Svensk Live – som samlar arrangörer för livemusik – anser att regeringen inte levererar vad de lovat och är skarpt kritiska till fördelningen hittills.

”När krisen är som störst väljer man att sänka stödet till arrangörerna”, skriver verksamhetsledare Joppe Pihlgren.

Den första halvan av höstens kulturstöd delas ut under torsdagen. Drygt hälften av de som sökt har fått bifall när 400 miljoner kronor nu delas ut. Kulturnyheterna har tidigare rapporterat att ansökningarna har varit dubbelt så många som i våras och att pengarna inte skulle räcka på långa vägar.

Nu ryter organisationen Svensk Live ifrån mot regeringen: de anser att regeringen sänkt utlovade nivåer på stödet.

”Gör om gör rätt”

– Vi har näringsförbud och för att vi ska finnas kvar måste man fortsätta att stödja livemusikarrangörerna och utöka stöden, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare Svensk Live.

– Det här är ju förhandlingar mellan partierna, så snart vi har ett besked kommer vi att ge det, men jag har varit tydlig med att det behövs mer tillskott – kulturen är i ett väldigt allvarligt läge just nu, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till Kulturnyheterna.

Stödet till arrangörer för uteblivna evenemang som skulle ha hållits mellan 1 juni och 30 september fick uppgå till högst 75 procent av intäktsbortfallet upp till en miljon kronor. För belopp över en miljon skulle procenttaket ligga på 50. Det framgick under sökperioden.

Men nu har en ny summa dykt upp: 524 900 kronor. De som sökt ett belopp som understiger det får i huvudsak 75 procent. På resterande belopp har de delat ut 25 procent. 

Mindre till fler

Stödet har med andra ord delats ut i lägre summor för att räcka till fler.

”De stöd som beviljas den här och nästa vecka blir räddningen för många men samtidigt ser vi att pengarna inte räcker för alla som behöver stöd. Behoven är större än tillgången”, konstaterar Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin i ett pressmeddelande.

– Jag har svårt att förstå att man har ett tak när det gäller det här stödet, men inte andra stöd: fyll på med pengar, säger Joppe Pihlgren.

– Det är inget som ändrats i regeringens förordning, men Kulturrådet har valt att prioritera att många ska få stöd, därmed har det blivit mindre till en del, men det är fortfarande betydande tillskott, det är helt avgörande, säger kulturministern.

Sweden rock bland vinnarna

De som fått de största utbetalningarna är Astrid Lindgrens värld och Sweden rock som fått tio miljoner kronor var.

De har fått mest stödpengar

Sweden Rock – 10 000 000

Astrid Lindgrens värld – 10 000 000

Rättvik event AB (Dalhalla) – 9 862 100

Blixten & Co – 7 523 300

Krall entertainment AB – 7 183 200

United stage artist AB – 5 804 300

2Entertain Sverige AB – 5 587 800

Kulten Personifierad AB – 5 350 900

Neu Festival Live AB – 4 830 200

Live Nation Sweden AB – 4 620 700

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.