Svensk poplåt gör radiosuccé i Japan

Publicerad

Den svensk-producerade poplåten ”Slow Down” blev det mest spelade spåret på japanska radiokanaler förra veckan. Artisten ”Peacebird” är förvånad över genomslaget.

Under två dagar förra veckan var hans låt ”Slow Down” den allra mest spelade i japansk FM-radio i Tokyo och Kansai inklusive Osaka. Då nådde den 50 miljoner lyssnare. Sammanlagt under veckan var låten ett av de tre mest spelade spåren.

Skivsläpp i Japan
Bakom ”Slow Down” ligger den svenske popmusikern och -producenten Peacebird, alias Johan Christher Schütz. Han kommer från Mjölby och har spelat in sitt fjärde album ”Peacebird” tillsammans med svenska, japanska och brasilianska musiker. I fysisk form har skivan bara släppts på ett japanskt bolag.

Johan Christher Schütz befinner sig i Japan och är förvånad över sin radiosuccé.
– Det var en överraskning, faktiskt. Jag vet att mina låtar har spelats nån gång då och då, men nu har det närmast exploderat. Responsen är helt fantastisk både från radioproducenter och lyssnare, säger han till Kulturnyheterna.

Enkla låtar
Schütz tror att hemligheten bakom japanernas gillande är hans enkla ljudbild med influenser från världsmusik.
– Jag brukar få höra att de tilltalas av min känsla för melodier. Jag gillar att skriva låtar som låter enkla fast de i själva verket inte är det. Jag har musikaliska rötter i både visa, pop, jazz och latinamerikansk musik, och jag tror det är just den mixen.

Skriver musikal
Parallellt med nästa skivinspelning, jobbar Schütz på en popmusikal.
– Det är en ganska enkel kärlekshistoria. En svensk ung man besöker Japan och ljuv musik uppstår mellan honom och en japansk ung kvinna (...). Nästa steg är att färdigställa en studioinspelning med alla låtarna, för att kunna få musikalen uppsatt.

Kanske är musikalen inspirerad av Johan Christher Schütz eget liv. Sedan sin första turné i Japan 2007, har han känt sig hemma i landet. Han återvänder varje år och är numera lyckligt gift med en japanska.

Rebecka Ljung/Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer