Nathalie Álvarez Meséns långfilmsdebut Clara Sola har blivit uttagen att tävla i Cannes. Foto: SVT

Svensk regissör tävlar i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska regissören Nathalie Álvarez Meséns långfilmsdebut Clara Sola har blivit uttagen att tävla vid filmfestivalen i Cannes, inom sektionen Quinzaine des realisateurs, även kallad Directors fortnight. 

– Det känns helt otroligt, det var det vi hoppades på, säger Nathalie Álvarez Mesén.

Quinzaine des realisateurs är en parallell sektion inom ramen för Cannesfestivalen, där svenska regissörer som Levan Akin, Ruben Östlund och Niki Lindroth von Bahr tidigare har tävlat. I år är Nathalie Álvarez Meséns film Clara Sola uttagen.

– Filmen får ju en stämpel som är väldigt fin om man ser vilka filmer som varit med i den sektionen tidigare. Jag älskar många av dem så det är verkligen en ära att få vara med. Förhoppningsvis hjälper det till så att fler ser filmen och att det blir lättare för mig att göra film framöver, säger Nathalie Álvarez Mesén. 

Filmen är en samproduktion mellan flera länder, bland andra Sverige och Costa Rica där filmen är inspelad. I år är första gången Costa Rica har med en film i Quinzaine des realisateurs.

En annorlunda Coming of age-film 

Clara Sola handlar om tystlåten 40-årig kvinna och utspelar sig i en by i Costa Rica, där regissören själv växte upp. Människor i byn tror att Clara har en speciell kontakt med Gud och besitter en förmåga att hela människor. Under filmens gång bryter hon sig fri från religiösa och sociala konventioner och tar makten över sin sexualitet.  

– Jag är intresserad av normer, i det här fallet för kvinnor. Jag uppvuxen i en familj med mycket kvinnor där det fanns patriarkala normer och idéer om hur man borde vara som kvinna. Det är intressant eftersom det var mest kvinnor, det är de som ärver och också är ansvariga för att föra normerna i arv, säger Nathalie Álvarez Mesén.

Magisk realism

Naturen spelar en viktig roll i filmen som innehåller undertoner av magisk realism, ett vanligt grepp hos Álvarez.  

– Jag tror att den mest intima relationen för många människor är den man har med naturen för att man inte behöver spela. Därför folk kan känna sig lite mer fria i naturen. Den här karaktären separarer inte sig själv från naturen, vilket människan gärna vill göra.

Cannesfestivalen går av stapeln mellan 6:e och 17:e juli. Clara Sola går upp på svenska biografer i oktober.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.