Svensk scenkonst: Ompröva beslutet!

Uppdaterad
Publicerad

Idag begär Svensk scenkonst att beslutet om nya beräkningsregler för pensioner ska omprövas. Dessutom JO-anmäler man Statens pensionsverk för att inte informerat om de ändrade reglerna på ett ”rimligt sätt”.

– Våra medlemsorganisationer ska betala retroaktiva pensionspengar för sju år och det fick vi reda på genom att noggrant läsa pensionsverkets hemsida, säger Ingrid Dahlberg, styrelseordförande Svensk scenkonst, till Kulturnyheterna.

Hon förstår inte hur institutionerna ska klara av att betala de begärda summorna, framför allt inte på så kort tid. Det rör sig om miljonbelopp som ska betalas inom ett år. Så om inte beslutet ändras vill medlemsorganisationen att de ska få uppskov med betalningen.

Svenska scenkonstpensionen

Svensk scenkonst fick reda på beslutet av en slump. Därför har man också valt att JO-anmäla Statens pensionsverk för bristande information.

– Man har meddelat andra generaldirektörer och myndigheter men inte brytt sig om oss fastän vi lyder under samma regelverk. Man har helt struntat i scenkonstinstitutionerna, säger Ingrid Dahlberg.

Kulturnyheterna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska scenkonstpensionen

Mer i ämnet