Horace Engdahl på väg in på Svenska Akademien under torsdagen. Foto: TT (Arkiv)

Svenska Akademien håller laddat sammanträde

Uppdaterad
Publicerad

Akademiledamöternas sammanträde under torsdagskvällen kan vara avgörande för Sara Danius framtid. Detta efter uppgifter till SVT om en möjlig förtroendeomröstning kring Akademiens ständiga sekreterare.

Klockan 17:00 på torsdagskvällen samlas akademieledamöterna traditionsenligt för ett sammanträde i sitt sessionsrum i Börshuset, för att därefter avsluta med ärtsoppa på restaurang Den Gyldene Freden i Gamla stan.

Dagordningen är hemlig, och fastställs av ledamöterna själva inför sammankomsterna. Men kvällens möte ser ut att bli allt annat än traditionsenligt efter den senaste tidens kris som skakat institutionen i sina grundvalar.

Under onsdagen meddelade också akademieledamoten Per Wästberg att en förtroendeomröstning kring ständiga sekreteraren Sara Danius kan komma att hålla under sammanträdet.

Löfven: ”Återupprätta förtroendet”

Statsminister Stefan Löfven uttalade sig för första gången under torsdagen om den situation som Svenska Akademien nu befinner sig i, och säger till TT att Akademien nu måste upprätta sitt förtroende.

– Nu är det upp till Akademien själv att se till att återupprätta förtroendet och respekten för institutionen, säger han till nyhetsbyrån, och fortsätter:

– Om det inte finns en grundläggande respekt och förtroende för den här institutionen så riskerar naturligtvis också Nobelpriset på sikt att undermineras så att det inte har samma status.

Utsatts för hård kritik

Sara Danius har de senaste dagarna utsatts för hård kritik av den falang inom Svenska Akademien som vid en omröstning förra veckan röstade för att poeten Katarina Frostenson ska få behålla sitt uppdrag inom institutionen efter att anklagelser om jäv riktats mot henne.

Akademiens ständiga sekreterare kritiserades hårt även av ledamoten och författaren Horace Engdahl i en debattartikel i Expressen under tisdagen. Där kallade henne för ”den sämsta sekreteraren Akademien någonsin haft.”

Tre ledamöter lämnade uppdraget

Den ständiga sekreteraren Sara Danius stöttas däremot av den falang inom Akademien som röstat för att utesluta Katarina Frostenson, däribland av Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund.

De tre ledamöterna lämnade också i fredags förra veckan sina uppdrag i protest mot omröstningen kring Katarina Frostenson – där majoriteten av ledamöterna röstade för att hon ska få behålla sin post.

Under onsdagen frågade SVT Sara Danius hur hon ställer sig till torsdagens eventuella förtroendeomröstning. Hon avböjde då att svara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer